A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce rugăciune trebuie să spui în această zi de sărbătoare

A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul este sărbătorită de creștinii pe 25 mai, fiind marcată în calendarul ortodox cu cruce neagră.

Author: Alina Raducu marți 25 mai 2021 , 09:40

A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce rugaciune trebuie sa spui in aceasta zi de sarbatoare
A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce rugaciune trebuie sa spui in aceasta zi de sarbatoare[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Capul Sfântului Ioan Bătezătorul a fost de trei ori pierdut şi de trei ori găsit. Astfel, prima şi a doua aflare a capului sunt sărbătorite pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul este celebrată pe 25 mai.

Care este semnificația acestei mari sărbători?

Această sărbătoare are o poveste aparte. Irod a fost cel care a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Iar pentru că aceștia se temeau că Ioan Botezătorul ar putea să învie dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap. Astfel, Irod a poruncit ca trupul lui Ioan Botezătorul să fie separat de cap. Astfel, Irod a trimis ucenicilor doar trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia, capul fiind îngropat de Irodiada în curtea sa. 

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat îngropat în acel loc până în vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, când prin doi monahi, a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar.

A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce rugaciune trebuie sa spui in aceasta zi de sarbatoare
A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce rugaciune trebuie sa spui in aceasta zi de sarbatoare[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Rugăciune către Îngerul tău păzitor. Părintele Cleopa a transmis că face minuni

Tradiția spune că în timpul crizei iconoclastice, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, fiind adus apoi la Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail.

Aceasta fiind cea de-a treia aflare a capului Sfântului Ioan.

În această zi, nu e bine să muncești sau să faci curat în gospodării.

Potrivit tradiției, pe 25 mai nu se taie nimic folosind cuțitul, totul trebuie rupt cu mâna.

Tot în această zi de sărbătoare, credincioșii nu vor consuma fructe și legume de culoare roșie, nu vor bea vin roșu și nici alte băuturi de această culoare.

De asmenea, nu se consumă alimente rotunde, deoarece amintesc de Capul Sfântului Ioan Botezatorul.

Sfântul Ioan Botezătorul, a trăit în urmă cu 2000 de ani, contemporan cu Iisus Hristos. Acesta a fost un predicator și botezător pe malurile râului Iordan, vestitor şi botezător lui Iisus. Ioan Botezătorul a fost numit de Iisus ca „cel mai mare dintre cei născuți din femei”.

Citeste si: Rugăciune pentru iertarea păcatelor. Cum să te rogi pentru a nu mai simți povara unui păcat

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești în această zi de sărbătoare 

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”

Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia.

Amin”.

Citeste si: Rugăciune pentru frați și surori. Cum sa te rogi pentru sănătatea și bunăstarea lor


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Momente dramatice la Survivor Romania 2021! Cine este eliminat in lacrimi din... Momente dramatice la Survivor Romania 2021! Cine este eliminat in lacrimi din competitie dintre Stefan Ciuculescu, Raluca Dumitru, Andrei Dascalu si Marius Craciun
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători? Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători?
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
infoactual.ro
Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si