Accident ecologic in Muntii Apuseni - "Situatia este delicata. Nu o putem gestiona singuri" - Un baraj de decantare s-a spart, iar material poluant s-a deversat in apa

Accidentul ecologic produs in urma cu cateva zile in Muntii Apuseni poate avea efecte grave pentru viitor. Reprezentantii celor de la Cupru Min SA Abrud spun ca situatia este una delicata si ca ar avea nevoie de ajutor.

C.I.P., miercuri 05 aprilie 2017 , 12:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Un baraj de decantare s-a spart in Valea Sesei si acolo se deverseaza steril. In momentul de fata s-a oprit deversarea accidentala a sterilulul, dar pericolul se mentine. "Este o problema pe care nu mai putem sa o gestionam singuri. Este o situatie delicata. Asteptam specialistii sa vina si sa ne spuna cum sa rezolva. In zona a existat o sonda care s-a defectat in 1988 si a fost dezafectata. In anul 2013 a aparut un izbuc, o apa care venea din alta parte, nu din baraj. In iulie 2016 au aparut primele semne de steril, s-au luat probe si s-a stabilit ca provine din baraj. Am anuntat Ceprominul, care ca si proiectant trebuie sa vina cu o solutie. Deocamdata nu avem o solutie definitiva. In urma discutiilor s-a stabilit ca in aceasta primavara, dupa dezghet, se se decida cum se va rezolva problema. Acolo este o galerie sub presiune", a spus Mircea Goia, seful carierelor administrate de Cupru Min SA.

Pana acum s-a realizat un pat de piatra care urmeaza sa fie extins si s-au construit si doua baraje de retinere aval de barajul principal.

Cei de la Sistemul de Gospodarire a Apei Alba au anunta ca pana acum nu s-a realizat mortalitate piscicola pe raul Aries.

Prefectul a cerut Garzii de Mediu Alba sa aplice legea si a spus ca este posibil ca cei de la Cupru Min SA sa fie amendati pentru acest accident ecologic, noteaza cei de la adevarul.ro

Sursa Foto: adevarul.ro/Teodor Baic

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si