Acord de încetarea focului între Israel și gruparea Hamas. Mesajul președintelui SUA, Joe Biden

Mii de persoane s-au adunat vineri pe străzile din orașul Gaza, dar și în Cisiordania, pentru a-şi manifesta bucuria după intrarea în vigoare a încetării focului între Israel și Hamas.

Author: Razvan Ilie vineri 21 mai 2021 , 07:42

Președintele SUA Joe Biden a transmis joi seara un mesaj, după ce Israelul și Hamas au fost de acord cu încetare a focului[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit presei egiptene, Israel şi Hamas au convenit joi seară o încetare a focului, care a intrat în vigoare vineri şi care pune capăt unei perioade de 11 zile de ciocniri care s-au soldat cu cel

puţin 232 de morţi în tabăra palestiniană, dintre care 65 de copii şi 12 morţi în tabăra israeliană, dintre care un copil, o adolescentă şi un soldat.

Citeste si: Bilanț de coșmar după 10 zile de conflict israeliano-palestinian. "Dacă există un iad pe pământ, e viața copiilor din Gaza azi"

UPDATE. Israel a confirmat armistițiul în Gaza. Un armistițiu a fost aprobat de cabinetul de securitate al premierului Benjamin Netanyahu. Armistițiul a fost votat cu unanimitate în cabinetul de securitate. Ulterior, conform Reuters, și Hamas a confirmat că armistițiul va începe la ora 2:00. 

Joe Biden, mesaj după ajungerea la un acord de încetarea focului

Președintele SUA Joe Biden a transmis un mesaj după ce Israelul și Hamas au fost de acord cu încetare a focului, în care spune că  palestinienii și israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranță și să se bucure de libertate.

„Cred că palestinienii și israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranță și să se bucure în măsură egală de libertate, prosperitate și democrație. Administrația mea va continua diplomația noastră liniștită și implacabilă în acest scop. Cred că avem o adevărată oportunitate de a face progrese și sunt determina să lucrez pentru acest lucru", a declarat Joi Biden de la Casa Albă.

Citeste si: Un cunoscut regizor de film din Iran, ucis de părinții săi și dezmembrat. Motivul, ireal

Liderul de la Casa Albă a apreciat eforturile Egiptului, putere regională care are relaţii atât cu Israel, cât şi cu Hamas, şi care a jucat un rol decisiv în convenirea armistiţiului. "Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de preşedintele (Abdel Fattah) Al-Sisi şi de înalţii oficiali egipteni care au jucat un rol absolut crucial", a menţionat Biden.

După intrarea în vigoare a armistiţiului, palestinienii au sărbătorit evenimentul pe străzile din centrul oraşului Gaza, dar şi în oraşe din Cisiordania ocupată[Sursa foto: Twitter]

Armistițiul a fost negociat de Egipt

Surse diplomatice egiptene au declarat că armistiţiul "simultan şi reciproc" dintre Israel și amas a fost "negociat de Egipt".

Astfel, Egiptul va trimite două delegaţii la Tel Aviv şi în teritoriile palestiniene pentru a asigura respectarea încetării focului care a fost convenită joi seară de Israel şi de grupările armate palestiniene, informează AFP.

"Două delegaţii egiptene vor fi trimise la Tel Aviv şi în teritoriile palestiniene pentru a monitoriza punerea în aplicare (a încetării focului) şi procesul pentru menţinerea condiţiilor stabile în mod permanent", au declarat sursele diplomatice citate.

Dacă armata israeliană a redus capacităţile militare ale Hamas prin uciderea mai multor comandanţi din departamentele tehnic şi de informaţii şi prin distrugerea infrastructurii sale, mişcarea armată islamistă a reuşit în mod simbolic, potrivit analiştilor, să readucă în centrul atenţiei conflictul israeliano-palestinian. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si