Ministrul Ştefan-Radu Oprea a semnat duminică, în numele Uniunii Europene, Acordul de Comerţ Liber (ACL) şi Acordul privind Protecţia Investiţiilor (API) între UE şi Vietnam, primul urmând a reduce semnificativ barierele netarifare existente şi va deschide companiilor din UE accesul pe piaţa vietnameză a comerţului cu servicii şi a achiziţiilor publice, în timp ce al doilea acord va consolida protecţia investiţiilor UE în Vietnam.

Ceremonia a avut loc la Hanoi, capitala Vietnamului, potrivit news.ro.

Ştefan-Radu Oprea a participat la ceremonie în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerţ, alături de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ. În numele Vietnamului au semnat Tran Tuan Anh, ministrul Industriei şi Comerţului, şi Nguyen Chi Dung, ministrul Planificării şi Investitiilor, se arată într-un comunicat al ministerului remis News.ro.

”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerţului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici. Aceste acorduri aduc avantaje şi oportunităţi foarte mari pentru consumatorii, angajaţii şi companiile din UE şi din Vietnam”, a declarat ministrul Ştefan-Radu Oprea.

 

Citeste si: VIDEO| Constanța, salvată cu bani de la UE

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

ACL este unul dintre cele mai ambiţioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare şi are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

De asemenea, taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporţie de 71% odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la şapte ani.

Acordul de comerţ liber UE-Vietnam este un acord de ”nouă generaţie” care conţine prevederi importante referitoare la protecţia proprietăţii intelectuale, liberalizarea investiţiilor şi dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL include angajamentele de implementare a standardelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (precum libertatea de asociere şi interzicerea muncii copiilor) şi de implementare a convenţiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecţia biodiversităţii.

Negocierile dintre cele două părţi au început în iunie 2012 şi au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE şi Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL şi API.

Citeste si: Secretarul general al ONU cere să se ia măsuri urgent pentru evitarea unei catastrofe climatice

Pe data de 25 iunie 2019, Consiliul UE a adoptat decizia de semnare a două acorduri.

Citeste si: Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină destul de scumpă. Mașina daună totală. Nu știm cine, a fugit.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Kai Trump, nepoata lui Donald Trump care a dezvăluit o latură neașteptată a bunicului său: ”Este foarte grijuliu și iubitor”- radioimpuls.ro

Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două acorduri.

În urma avizului Curţii Europene de Justiţie (CJUE) din mai 2017, Comisia a decis să propună două acorduri separate şi anume: un Acord de Comerţ Liber care conţine domenii aflate în competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, necesită aprobarea Consiliului UE şi a Parlamentului European în vederea intrării în vigoare;

un Acord privind Protecţia Investiţiilor (IPA) care va trebui să treacă prin procedurile naţionale de ratificare ale tuturor statelor membre UE înainte de intrarea în vigoare. Aşadar, se prevede ca orizontul de timp pentru punerea în aplicare a acestui acord să fie mult mai lung.

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerţul cu bunuri şi 3,6 miliarde de dolari din comerţul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiţii în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această ţară pentru a acoperi regiunea Mekong.

Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicaţii, îmbrăcăminte şi produse alimentare. UE exportă în Vietnam maşini şi echipamente de transport, produse chimice şi produse agricole.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si