Ajutoare financiare pentru românii care nu-și pot plăti facturile la energie

Vești bune pentru români. Se dau bani de la stat pentru consumatorii vulnerabili.

Author: Razvan Ilie marți 18 mai 2021 , 11:18

Bani de la stat pentru români. Ajutorul prevăzut, prin propunerea legislativă, este acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vești bune pentru români.

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede acordarea de ajutoare financiare pentru românii care nu-și pot plăti facturile la energie. Proiectul trebuie să treacă și de Camera Deputaților, iar apoi va fi trimis la președintele Iohannis spre promulgare.

Bani de la stat pentru românii vulnerabili. Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie, proiect iniţiat de Guvern. Actul normativ este binevenit în contextul scumpirilor din ultima perioadă la facturile de curent electric și la încălzirea centralizată.

Citeste si: Un nou proiect de lege adoptat în Senat. Ce se v-a întâmpla cu profesorii care hărțuiesc elevii

Este estimat că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie şi de ajutorul de încălzire, de la 1 septembrie 2022.

Bani de la stat pentru cheltuielile de încălzire

Ajutorul prevăzut, prin propunerea legislativă, este acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10% din valoarea de referinţă, care, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri.

Pentru energia termică, această valoare de referinţă va fi stabilită lunar în limita consumului mediu şi în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei, potrivit News.ro.

Citeste si: VIDEO- Festivaluri anulate din nou. Participanții mai au de așteptat

În sfârşit avem o lege care defineşte consumatorul vulnerabil. După multe şedinţe şi ore de dezbateri în Comisiile reunite de economie şi energie, alături de colegii mei Alina Pop, Cristian Bordei, Dragoş Popescu, Dan Ivan, care au contribuit cu amendamente şi opinii valoroase, astăzi a fost votat în plenul Senatului proiectul care vine în ajutorul oamenilor aflaţi în dificultate în a-şi acoperi cheltuielile pentru consumul de energie", a declarat senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, președinta Comisiei economice din Senat. 

Este o lege aşteptată încă din 2012, mai spune senatorul USR. "În sfârşit putem veni în ajutorul oamenilor care au cea mai mare nevoie, care se confruntă cu aşa-numita sărăcie energetică”, a precizat Dinică. 

Cum sunt definite persoanele vulnerabile

Conform iniţiativei legislative, consumatorii vulnerabili sunt definiţi ca persoane singure al căror venit mediu lunar nu depăşeşte 1.445 lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei/persoană. Tot consumatori vulnerabili sunt și persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menţine în viaţă sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare.

Citeste si: Lista locurilor în care purtarea măștii încă este obligatorie după 15 mai

A fost simplificată procedura de acordare a banilor

„De-a lungul discuţiilor din comisiile reunite, legea a fost îmbunătăţită prin mai multe amendamente. Am simplificat această procedură de aplicare pentru ajutor astfel încât să ajungem cât mai uşor la consumatorii vulnerabili şi să nu îi descurajăm prin birocraţie, lăsând autorităţile locale să facă demersurile necesare acolo unde este cazul”, a mai spus senatoarea Silvia Dinică.

Ajutorul poate fi acordat nu doar pentru încălzirea, ci şi pentru răcirea locuinţei, pentru susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în gospodărie.

De asemenea, ajutorul financiar se acordă şi pentru asigurarea continuă a alimentării echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si