Ajutor social 2021. Cum intri în posesia lui și de ce acte ai nevoie

Ajutorul social acordat românilor cu posibilități materiale modeste se va schimba de la 1 aprilie 2021.

Author: Matei Vaihan luni 31 august 2020 , 14:09

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Acordarea ajutorului social va suferi modificări începînd cu 1 aprile 2021. 

Regulile referitoare la acordarea venitului minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei vor urma să fie schimbate semnificativ în primăvara anului 2021, după ce Guvernul a amânat pentru a doua oară termenul de intrare în vigoare al legii care va reuni aceste trei categorii de ajutoare. Mai exact, autorităţile vor reuni aceste ajutoare într-unul singur-- venitul minim de incluziune-- însă abia de la 1 aprilie 2021, deși schimbarea ar fi trebuit să se producă la 1 aprilie 2018, respectiv 1 aprilie 2019. Legea nr. 196/2016  privind venitul minim de incluziune  a
apărut în Monitorul Oficial în noiembrie 2016 și era programată să intre în vigoare la data de 1 aprilie 2018. Totuși, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017, s-a amânat cu un an acest termen, deoarece sistemul informatic necesar nu este pregătit încă la nivelul autorităților. Același motiv a dus la
  o nouă amânare, de data aceasta cu doi ani, adică până la 1 aprilie 2021, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2018,”, scrie avocatnet.ro.( vezi motivul pentru care bărbatul cu cea mai mare pensie din România a fost chemat la tribunal)

„Venitul minim de incluziune   va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor şi persoanelor singure pentru asigurarea unui nivel de trai minimal. Totodată, acesta va ajuta la prevenirea sărăciei în rândul copiilor şi la stimularea participării lor în sistemul de educaţie. Concret, potrivit prevederilor din lege, autorităţile vor reuni   venitul minim garantat alocaţia pentru susţinerea familiei  şi  ajutorul pentru încălzirea locuinţei   într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Prin urmare, acesta din urmă va fi compus din una sau mai multe dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune; ajutorul pentru familia cu copii; suplimentul pentru locuire. Totuşi, venitul minim de incluziune va putea să fie completat, în funcţie de nevoile beneficiarilor, cu ajutoare complementare în bani sau în natură. De exemplu, plata contribuţiei la sănătate (strict pentru ajutorul de incluziune), plata asigurării obligatorii a locuinţei sau ajutoare pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporară (incendii, accidente, boli grave, printre altele).”, a mai scris sursa citată.

Citeste si: Ajutor de înmormântare. Câți bani primesc, de fapt, românii de la stat în cazul unui deces

Citeste si: Şedinţă de Guvern: Ce proiecte se află pe ordinea de zi?

Citeste si: Salariu net de 7.500 lei pe lună, în domeniul cel mai bine plătit din economie

Cererile pentru ajutor social se vor depune la la 1 februarie 2021

“Introducerea venitului minim de incluziune este stabilită mai nou pentru 1 aprilie 2021. La momentul introducerii venitului minim de incluziune, drepturile la venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei vor înceta automat. Pentru obţinerea venitului minim de incluziune, cererile vor trebui depuse cu 60 de zile înainte de intrarea în vigoare a noii legi, adică de la   1 februarie 2021. Limita maximă de venituri pentru acordarea ajutorului va fi de 600 de lei. Familiile şi persoanele singure vor putea să beneficieze de venitul minim de incluziune în măsura în care   îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi nu câștigă bani   sau   obţin venituri nete lunare ajustate de maximum 1,200 ISR. În prezent, valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 de lei, astfel că vorbim de o limită de   600 de lei .”, a mai notat avocatnet.ro.

„Venitul net lunar ajustat va reprezenta   „suma care revine fiecărui membru de familie din venitul net lunar total al acesteia, după aplicarea coeficienţilor de echivalenţă corespunzători dimensiunii familiei”, este punctat în Legea nr. 196/2016.   Coeficienţii de echivalenţă   vor fi, mai precis, 1   pentru persoana singură sau pentru un singur membru de familie şi   0,5   pentru fiecare persoană în plus (adult sau copil). Venitul minim de incluziune va fi constituit din totalul sumelor aferente ajutorului de incluziune, ajutorului pentru familia cu copii şi suplimentului pentru locuire. Acestea vor fi stabilite în funcţie de încadrarea în veniturile nete lunare ajustate   în limitele următoare: pentru   ajutorul de incluziune, până la un venit mediu net lunar ajustat de 260 de lei   (0,520 ISR), ce se ia în calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei (respectiv 300 de lei, adică 0,600 ISR, pentru persoana singură în vârstă de cel puțin 60 de ani); pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 600 de lei  (1,200 ISR); pentru  suplimentul pentru locuire, până la un venit net lunar ajustat de   600 de lei (1,200 ISR) (respectiv 800 de lei, adică 1,600 ISR, pentru persoana singură în vârstă de cel puțin 60 de ani).”, s-a mai notat.

Pentru acordarea ajutorului social vor fi luate în considerare toate veniturile nete 

„Atunci când se va stabili venitul net lunar ajustat, vor fi luate în considerare toate veniturile nete (adică toate sumele primite sau realizate) pe care membrii familiei sau persoana singură le-au realizat în luna anterioară solicitării venitului minim de incluziune. Totuși, nu   vor fi luate în calcul sume precum alocațiile de stat ale copiilor, bursele, banii câștigați din activități ocazionale necalificate sau ajutoarele de urgență. Solicitarea banilor se va face la primărie Persoanele îndreptăţite să beneficieze de venitul minim de incluziune vor putea să-l solicite în scris sau electronic, iar cererea va trebui să fie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere, de  un angajament de plată, dar și de unele acte doveditoare, dispune legea. Solicitarea pentru acordarea venitului minim de incluziune, împreună cu actele necesare, va fi depusă la primăria localităţii de domiciliu/reședință sau va fi transmisă electronic acesteia.”, s-a mai dezvăluit despre noile reglementări.

„Cererea va include datele persoanei îndreptățite, componenţa familiei, veniturile realizate, bunurile deţinute, tipul de locuinţă, sistemul de încălzire folosit şi numărul persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă de domiciliu/reşedinţă. De asemenea, vor fi incluse informaţii despre situaţia educaţională şi profesională a persoanei singure sau a membrilor de familie, precum şi despre nevoile speciale şi situaţiile particulare în care se regăsesc aceştia. În ceea ce privește   actele doveditoare, a cestea vor demonstra, printre altele, veniturile, componența familiei și respectarea condițiilor în funcție de care se vor acorda ajutoarele componente ale venitului minim de incluziune. Angajamentul de plată   va reprezenta documentul prin intermediul căruia beneficiarii ajutorului își vor asuma returnarea banilor primiți fără drept, dacă acest lucru va fi necesar. Plata ajutorului de incluziune și/sau a ajutorului pentru familia cu copii se va face lunar de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială. Suplimentul pentru locuire, reprezentat de ajutorul pentru combustibili solizi şi petrolieri, va fi plătit o singură dată   (până la data de 31 noiembrie a fiecărui an, pentru perioada sezonului rece), în timp ce achitarea ajutorului pentru energie termică, energie electrică și gaze naturale se va face direct la furnizori.”, s-a mai scris despre ajutorul social ce se va aplica de la anul.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si