Pensionarii amenință cu proteste în stradă, după modelul din Grecia. "A ajuns cuțitul la os"

Trei mari organizaţii ale pensionarilor au anunţat marţi că intenţionează să organizeze manifestaţii de stradă în septembrie, în cazul în care Guvernul nu va respecta legea care prevede creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie.

Author: R.I. marți 07 iulie 2020 , 15:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamţu, a declarat marți că pensionarilor le-a ajuns “cuţitul la os”.

"Faptul că vom ieşi în stradă să ne manifestăm nemulţumirea dovedeşte că s-a ajuns la o limită ce nu se mai poate suporta. A ajuns cuţitul la os. Nu sunt pensionarii vinovaţi că numărul salariaţilor s-a micşorat în ultimul timp. De aceea cred că ar trebui să încerce şi guvernanţii să trăiască dintr-o pensie de 800-900 de lei, dar nu o lună, să mai aibă rezerve în cămară – ulei, zahăr etc. – ci să stea 3-4 luni cu suma aia, să vadă şi ei ce înseamnă să stai cu suma asta, din care pensionarul îşi cumpără şi medicamente, şi alimente, să se mai îmbrace”, a spus liderul pensionarilor.

Citeste si: Atenție la masca de protecție! Val de amenzi usturătoare în ultimele 24 de ore

În plus, cele trei organizaţii ale pensionarilor vor să acţioneze Executivul în instanţă, dacă pensiile nu se vor majora cu procentajul din lege, scrie Agerpres. Cele trei organizaţii sunt Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională Unirea a Pensionarilor din România, care spun că reprezintă interesele a aproape cinci milioane de pensionari.

Citeste si: VIDEO| Lista ţărilor în care puteți călători liniștiți a fost actualizată

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: „Nașa mi-a dat un mesaj” Armin Nicoară, la cuțite cu Georgiana Lobonț după zvonurile divorțului! Care este adevărul despre căsnicia artistei- wowbiz.ro

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, a declarat marţi că protestele vor fi organizate în septembrie, după ce Guvernul va informa oficial dacă va respecta legea privind majorarea pensiilor cu 40%. “Dacă nu va respecta această lege, vom chema în instanţă Guvernul. Şi, de asemenea, am stabilit de comun acord să organizăm acţiuni de protest ale organizaţiilor de pensionari din întreaga ţară”.

De unde vor pensionarii să fie luați banii care lipsesc 

Amânarea cu un an sau doi a virării contribuţiilor la Pilonul 2 şi apelarea la rezervele Băncii Naţionale reprezintă două dintre soluţiile identificate de reprezentanţii organizaţiilor de pensionari ca surse de finanţare pentru creşterea pensiilor cu 40% din septembrie.

Preşedintele Toma Neamţu a enumerat alte propuneri pentru sursele de finanţare necesare majorării pensiilor de la 1 septembrie. "Domnului ministru Cîţu i-am transmis noi nişte propuneri pe care le aveam şi care unele se ştiu, le ştia şi dânsul. Trebuie să acţionăm cu fermitate pentru eliminarea muncii la negru, crearea unui număr important de locuri de muncă, aplicarea unei strategii motivante intersectoriale care să combine politici de ocupare cu programe educaţionale şi de formare profesională, dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, solicitarea justificării marilor averi dobândite- imobile, conturi bancare, pământ, care nu sunt recuperate. Deci, primesc sancţiuni, fac închisoare, ba mai mult, sunt şi eliberaţi mai devreme dacă scriu o carte, dacă au activitate bună. Dar rămân cu averea. De ce nu se adoptă sistemul care e în Portugalia, în Statele Unite? Să i se confişte averea şi să i se dea şi o penalitate de, să zicem, 25% din suma delapidată. Să nu mai facă închisoare, dar să avem bani. Impozitarea progresivă a fondului excedentar individual de locuinţe, impozitarea apartamentelor, caselor închiriate: sunt mulţi proprietari de apartamente şi case care eludează legea şi nu se prezintă la Administraţia Financiară să-şi declare impozitele", a afirmat Neamţu, citat de Agerpres.

Citeste si: Comisia Europeană, prognoză sumbră despre impactul economic al pandemiei. A revizuit în scădere și PIB-ul României de anul viitor

De asemenea, acesta a propus şi apelarea la rezervele Băncii Naţionale. "Deci, trebuie găsite nişte pârghii care depindeau de dânsul (de ministrul Finanţelor, n.r.)- fiind din luna noiembrie, trebuia să treacă la aceste măsuri. Nici acum nu e târziu. Restrângerea uriaşelor datorii faţă de stat a unor agenţi economici- mulţi sunt iertaţi, şi nu înţelegem de ce-, eradicarea sau cel puţin diminuarea corupţiei, control mai sever la graniţă, prin confiscarea produselor ilegale care sunt introduse în ţară. Şi ultima măsură, care cred eu că e bună: apelarea şi la rezervele şi fondul Băncii Naţionale a României, care reprezintă o altă soluţie, deoarece acestea sunt supradimensionate şi pot sprijini fondul de pensii cel puţin 2-3 ani. Domnul guvernator mereu se vaită că nu sunt bani, dar rezerva e constituită", a afirmat Toma Neamţu.

Pensionarii din Grecia, revolte dese anti-austeritate

Cei mai vehemenți protestatari de vârsta a treia sunt cei din Grecia care au ieșit în stradă de fiecare dată când s-a pus problema unor măsuri de austeritate care vizau reducerea pensiilor și ajutoarelor sociale. În urmă cu trei ani, o asrfel de manifestație a devenit violentă și s-a lăsat cu gaze llacrimogene. Pensionarii eleni, mulți dintre ei în bastoane, au protestat în fața Parlamentului grec, unde au scandat “să vă fie rușine”. Din Piața Syntagma, pensionarii au plecat către biroul premierului Alexis Tsipras, însă au fost opriți de forțele de ordine. Furioși, oamenii au încercat să răstoane un autobuz al poliției care bloca strada, relatează greekreporter.com. nr cuvinte: 1107

Citeste si: „Când îmi dădea o palmă, vedeam stele verzi și îmi țiuia timpanul.” Oana Roman, despre întâmplările chinuitoare din copilărie- kfetele.ro

Citeste si: Dimineața Nebună: Un bărbat a sunat panicat la 112 să reclame că o femeie străină e în patul lui. Ce au descoperit polițiștii la fața locului este de-a dreptul bizar- AUDIO- radioimpuls.ro

Citeste si: Avertismentul unui expert german cu privire la valul 2 de COVID-19. ”Cu cât aerul e mai uscat și rece, riscurile cresc”

Peste 10 mii de greci au protestat și în februarie împotriva unui proiect de reformă a sistemului de pensii care, susţin sindicatele, prelungeşte reducerea pensiilor impusă în perioada crizei economice. ”Proiectul de lege pe care guvernul l-a depus în Parlament nu este nimic altceva decât prelungirea legilor austerităţii, adoptate în timpul crizei (2010-2018) şi care au antrenat reduceri ale pensiilor de 20% până la 60%”, a indicat sindicatul grec într-un comunicat.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si