Duminică, în Republica Moldova, au avut loc alegerile locale generale. Cetățenii care au drept de vot își mai pot exprima alegerile până la ora 21:00. Astăzi, oamenii își aleg primarii și consilierii care să îi reprezinte.

Până duminică seară, aproximativ 1 milion de oameni din Republica Moldova și-au exprimat alegerile prin vot. Datele arată că rata participării la vot în acest an a fost mai bună, în comparație cu alegerile locale generale din anul 2019.

Totuși, situația nu este mai roz decât cea din anii 2015 și 2011.

Cei mai activi votanți au vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, aproape la egalitate cu cei din categori de vârstă 66-75 de ani. Cetățenii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani se află la polul opus.

Urmează să fie aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali, funcții pentru care candidează peste 3.900 de persoane (portofoliul de primar) și peste 56.000 (pentru poziția de consilier).

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Nicolae Ciucă va candida la alegerile prezidențiale din 2024- surse/ PNL va avea liste proprii la alegerile de anul viitor- UPDATE

Miza cea mare, în capitala Republicii Moldova, Chișinău

Miza cea mare în cadrul alegerilor locale generale din acest an este în Chișinău, capitala Republicii Moldova. 27 de candidați, inclusiv primarul actual, Ion Cebat, se află în lupta pentru cele mai bune poziții. Actualul primar are cele mai mari șanse în sondaje, potrivit antena3.ro

Candidații partidului „Șansă”, al prorusului lui Ilan Șor, au fost excluși de la alegerile locale generale, în urma raportului Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova.

Decizia excluderii acestora a fost luată „din considerente de securitate naţională”.

Buletinele de vot au fost tipărite în română și în rusă

Pentru scrutin au fost tipărite aproximativ 7.700.000 de buletine de vot în limbile română și rusă. Au fost cheltuiți 5,7 milioane de lei.

Fiecare buletin de vot este „special” în felulul lui. Buletinul pentru alegerea primarului comunei și orașului (municipiului) are culoarea roz. Cel pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău au culoarea violet. Buletinul de vot pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești, comunale, orășenești (municipale) au culoarea gri. Pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău), s-a optat pentru culoarea bej.

Din bugetul de stat au fost alocate peste 154 de milioane de lei pentru alegerile locale generale din acest an.

Scrutinul este monitorizat de peste 1.500 de observatori naționali și internaționali.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Maia Sandu, în război deschis cu oamenii lui Putin. A fost atacată sub centură de la Kremlin: "Este o rușine pentru poporul moldovean"

SIS a anunţat atacuri fără precedent din partea Rusiei

Șeful serviciului de informații din Republica Moldova a avertizat, în cursul zilei de vineri, că țara este supusă unor „atacuri hibride” cu o amploare fără precedent, în contextul alegerilor locale.

Acesta a precizat că mai multe grupuri criminale, finanțate din exterior, încearcă  „să compromită întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse”.

„Manipulare, propagandă şi dezinformare, tentative de schimbare a guvernului prin violenţe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentativa de a intra în ţară a cetăţenilor străini cu pregătire militară cu scop de a realiza operaţiuni subversive, finanţarea masivă a unui grup criminal organizat care corupe alegătorii, cumpărarea de deputaţi şi lideri politici, cumpărarea de candidaţi, totul pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse”, a spus Musteaţă, potrivit sursei citate anterior.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si