Alegeri prezidențiale 2019. Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că a mers la MAE pentru a face o evaluare a modului în care decurge procesul de vot la secţiile din străinătate şi pentru a vedea dacă mai sunt necesare măsuri pentru a asigura conditiile de desfăşurare cele mai bune.

Citeste si: Alegeri prezidenţiale 2019. Peste 130.000 de români au votat în străinătate, până în prezent

Alegeri prezidențiale 2019. "Din fericire, procesul decurge în bune condiţii, modificările la lege sunt modificări care dau rezultate, procesul de votare se derulează în condiţii bune. Sigur că au apărut mici situaţii, mi-a spus domnul ministru, legat de viteza foarte lentă de reacţie a Biroului Electoral în cursul zilei de ieri în cazul înlocuirilor de delegaţi la secţiile de votare, respectiv al suplimentărilor de delegaţi la secţiile de votare, în care, neavând decât două şedinţe Biroul Electoral pentru secţiile din străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire. Astăzi, au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire şi tot cam atâtea, 113, dacă ţin bine minte, de suplimentare. astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare care sperăm să fie aprobate cât mai repede pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiţii la nivelul fiecărui birou electoral de secţie de votare", a afirmat Orban.

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Mesajul lui Iohannis: Alegeţi cu înţelepciune, cu gândul la viitorul vostru şi al României!

El a explicat că înlocuirile se puteau face vineri, iar sâmbătă şi duminică înlocuirea se poate face doar în situaţii excepţionale, dar suplimentările se pot discuta.

"Înlocuirile se fac atunci când titularul care reprezintă un partid politic în Biroul Electoral al secţiei de votare nu se prezintă, se formulează din partea partidului cerere de înlocuire. Aceste cereri sunt importante pentru că nu toate secţiile au numărul de reprezentanţi din partea fiecărui partid.

Sunt multe secţii care au un număr de 5-6 reprezentanţii şi pentru derularea în bune condiţii este nevoie de un număr cât mai larg de reprezentare şu pentru a nu lăsa secţii cu numre foarte mici de reprezentanţi", a spus Orban.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Secții de votare deschise în țară

Alegeri prezidențiale 2019. El a mai spus că situaţia operatorilor de tabletă este bună până în prezent, dar cel mai probabil cei mai mulţi români vor merge la vot, în străinătate, duminică.

Alegeri prezidențiale 2019. "Este suficient şi practic a fost fluid procesul electoral. De asemenea, domnul ministru a pregătit un corp de rezervă, în cazul în care mai există preşedinţi sau locţiitori, nu din personalul diplomatic, ci dintre voluntari, pentru că au fost preşedinţi şi locţiitori care s-au oferit voluntari, în cazul în care apar situaţii în care să nu se prezinte mâine la vor, să fie înlocuiţi rapid cu cei care sunt în rezervă, minim 47 de oameni, am înţeles, a afirmat el.

La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că în multe secţii au fost situaţii în care nu s-au prezentat membri şi au trebuit înlocuiţi, iar în altele s-a cerut suplimentarea decătre preşedinţii secţiilor de votare, dar această competenţă nu aparţine MAE.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Citeste si: Autoritatea Electorală: peste 715.000 de români cu drept de vot trăiesc în străinătate. Secțiile de votare de acolo vor fi deschise azi

Alegeri prezidențiale 2019. "Noi putem să facilităm, prin sprijin logistic, procesul de votare, procesul electoral, ajutând practic Biroul electoral al secţiilor de votare din străinătate(...) Nu am primit până acum astfel de solicitări (plângeri- n.r.), ne bucură faptul că un număr mare de cetăţeni români încă de ieri s-au prezentat să voteze, deşi după cum ştiti ieri a fost o zi parţială de vot şi o zi de lucru. Asta indică faptul că cetăţenii români doresc să îşi exercite dreptul de vot. Şi am încercat să rezolvăm punctual deiversele probleme care ne stau nouă în competenţă", a spus Aurescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si