Institutul de Diagnostic si Sanatate Animaladin Bucuresti a confirmat in urma cu doua saptamani ca exista posibilitatea ca pesta porcina africana din zona Tulcea sa se raspandeasca. Medicii veterinari au actionat la eutanasierea mai multor animale din gospodarii aflate in Ceatalchioi, Plauru, Salcieni, Chilia Veche, Pardina, Parches si Samova, in scopul dezinfectiei.

“Ieri si astazi (duminica si luni, n.red.),

terminam a doua dezinfectie in satele Ceatalchioi, Plauru, Salceni si Chilia. Echipele de medici veterinari actioneaza azi la Pardina, Parches si Somova, iar la Baltenii de Jos avem o noua suspiciune intr-o gospodarie, motiv pentru care s-a decis punerea in practica a masurii de eutanasiere a animalelor”, a mentionat directorul DSVSA, Mitica Tuchila.

In sprijinul specialistilor DSVSA Tulcea, incepand de saptamana trecuta, in judet au fost detasati 12 colegi, medici veterinari din alte judete care au venit la Tulcea cu auto-laboratoare si atomizoare de dezinfectie.

“Directia pentru Agricultura, la ordinul ministrului de resort, a detasat de asemenea la Tulcea angajati din judetele limitrofe si de la Agentia Nationala de Epizootii pentru cartagrafierea mistretilor de pe lanurile de culturi si pentru cartagrafierea animalelor domestice, astfel ca in momentul de fata pe teren se afla echipe mixte”, a mai spus directorul DSVSA.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Oamenii ale caror animale au fost eutanasiate din cauza suspiciunilor de PPA vor primi despagubiri, conform legii.

Primele focare de PPA au aparut pe 8 iunie in judetul Tulcea, in satele Ceatalchioi si Salceni, comuna Ceatalchioi. Potrivit DSVSA, inca din 2015 se confirma focare de infectie multiple in Ucraina si Republica Moldova, in apropierea granitei cu Romania, iar mistretii contaminati care au trecut inot Dunarea dinspre tarile vecine si au ajuns in vecinatatea gospodariilor din Romania, au contaminat si animalele din gospodariile situate pe malul fluviului.

Prima confirmare de pesta porcina africana a fost confirmata in Romania la Satu-Mare, anul trecut.

sursa:stirileprotv.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si