Alocațiile pentru copii vor crește o singură dată pe an. Premierul exclude majorarea din iulie 2022

Premierul Florin Cîțu spune că alocațiile copiilor nu se vor dubla în luna iulie anul viitor și că este prevăzută doar o singură creștere de 20% în ianuarie 2022.

Author: Razvan Ilie miercuri 23 iunie 2021 , 07:22

Întrebat dacă alocațiile vor fi indexate și cu rata inflației, Cîțu a spus: „Nu, este doar 20% cum era inițial. Erau 5 etape, ăsta este al doilea pas”.[Sursa foto: Guvernul Romaniei]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prim-ministrul Florin Cîțu consideră că legea inițială care prevedea dublarea alocațiilor a fost făcută prost pentru că nu asigura și sursa de finanțare pentru o asemenea creștere.

Florin Cîțu a precizat că vor rămâne cele 5 etape de creștere a alocațiilor, dar se vor aplica o singură dată pe an.

Citeste si: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunț după prima zi de Evaluare Națională 2021: 10 elevi vor repeta examenul

Ordonanța de urgență pentru alocații „prevede exact ce a fost prevăzut în varianta din prima lectură, o creștere cu 20%. Sunt mai mulți pași care duceau la dublare, ăsta este pasul doi, acea creștere cu 20%, nu există alte variante”, a spus marți Florin Cîțu, la Parlament, după ședința de coaliție.

Citeste si: Vești bune pentru copii. Alocațiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022

Alocațiile pentru copii nu mai cresc cu rata inflației, spune premierul

Premierul a fost întrebat dacă alocațiile vor fi indexate și cu rata inflației, iar Florin Cîțu a infirmat acest lucru: „Nu, este doar 20% cum era inițial. Erau 5 etape, ăsta este al doilea pas”.

Anterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a declarat că alocaţiile pentru copii se măresc de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, plus indexarea curentă cu rata inflaţiei, fiind prevăzută în lege.

Citeste si: 5 milioane de persoane trebuie să se mai vaccineze în România pentru a atinge imunitatea colectivă

Alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Aceasta este decizia coaliţiei, indiferent de ce amendament a fost aprobat astăzi. De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile vor creşte cu 20%, plus indexarea curentă cu inflaţia, conform legii. Indexarea este prevăzută în lege, se indexează cu rata inflaţiei, este un proiect de lege înaintat de colegii mei din PNL”, a precizat Ludovic Orban, marţi, în Parlament.

Citeste si: Câți copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani au fost vaccinaţi anti-COVID-19?

Nu va mai exista majorarea din iulie 2022

Premierul Florin Cîțu a mai spus marți că nu va exista o nouă majorare la 1 iulie 2022. „Deocamdată nu, următoarea creștere este la 1 ianuarie 2022 și de atunci vor fi anual creșteri. Vor crește în fiecare an și vor crește substanțial”, a spus Cîțu. Legea inițială privind creștere alocațiilor stabilea ca la 1 iulie 2022 alocația să fie dublată și să ajungă la 300 de lei.

E adevărat, dar legea inițială era o lege prost făcută, fără sursă de finanțare. Pe hârtie poți să crești orice, provcarea pentru cei care scriu astfel de legi să vină să arate de unde poți să crești cheltuielile publice fără să pui în pericol finanțele publice sau stabilitatea financiară a României. Este o majorare eșalonată, anul acesta 20%, anul viitor 20% și mergem mai departe ”, a mai spus Cîțu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si