Am intrat în Postul Crăciunului. Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este al patrulea post din an. Celelalte trei mari posturi sunt: Postul Paștelui, Postul Sfinților Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.

Azi am intrat în Postul Crăciunului

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunulu, așa cum mai este cunoscut a început astăzi, 15 noiembrie și durează 40 de zile până pe 24 decembrie, înainte de marea sărbătoare a Crăciunului.

Deși este cel mai lung ca durată, Postul Crăciunului nu este un post sever, așa cum este Postul Paștelui. În Postul Crăciunului sunt multe zile în care biserica rânduiește dezlegare la pește, astfel postul se ține ușor. 

Acest post este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. Biserica mai transmite că nu se cântă și nu se dansează. În Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult.

Am intrat în Postul Crăciunului. Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci, tradiții, superstiții și dezlegări la pește

Am intrat în Postul Crăciunului. Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci, tradiții, superstiții și dezlegări la pește

Citeste si: Când e Sfântul Andrei 2021? Sărbătoare importantă pentru români. Tradiţii şi obiceiuri

Postul se ține inclusiv în Ajunul Crăciunului, potrivit tradiției ortodoxe 

In unele regiuni din țară, credinciosii ajuneaza pana mai tarziu, asteptand rasaritul luceafarului de seara, in amintirea stelei care a vestit magilor Nasterea Domnului.

Dupa ceasul pranzului, spre seara, se obisnuieste sa se manance grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului Prorocului Daniel si al celor trei tineri din Babilon (Daniel 1, 5-16).

Ziua de post negru mai aminteste si de postul tinut de catehumenii care, in seara acestei zile, erau botezati si impartasiti pentru prima data cu Sfintele Taine, in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile cel Mare.

Totodată, în Ajunul Crăciunului, nu se dau obiecte din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se dispară norocul din casă, dar mai ales se ţine post negru şi se mănâncă abia seara
În anumite zone ale ţării, fetele nemăritate trebuie să adune în fiecare zi până la Ajun câte o surcea, iar în 24 decembrie trebuie să le folosească pe toate pentru a găti o mâncare întru aflarea ursitului.

Postul Negru în Ajunul Crăciunului

Ajunul Craciunului este ultima zi de post inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, iar unii crestini ajuneaza in aceasta zi, adica nu mananca nimic pana la apusul soarelui.

In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.

Ce ai voie să mănânci în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, iar lunea, miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin.

Totodată, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn.

Iată câteva mâncăruri de post delicioase pe care le poți prepara în post: chifteluțe din cartofi, legume la cuptor, supă de legume, crochete de cartofi cu tărâțe și alte mâncăruri cu legume și soia, dar și fructe.

Am intrat în Postul Crăciunului. Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci, tradiții, superstiții și dezlegări la pește

Am intrat în Postul Crăciunului. Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci, tradiții, superstiții și dezlegări la pește

Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

Alimente interzise în post

În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. Totodată nu se bea alcool și nu se fumează.

Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte.

Când sunt dezlegările la pește

Potrivit calendarului creştin ortodox, zilele din Postul Crăciunului cu dezlegare la peşte sunt: 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului; 23, 24 şi 25 noiembrie, în această din urmă zi fiind sărbătoriţi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Sfântul Mare Mucenic Mercurie; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României; 1 decembrie; 3 decembrie – ziua Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani; 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit; 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae; 7 decembrie; 8 decembrie; 12 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Ierarh Spiridon; 14 şi 15 decembrie.

Tradiții pe care le respectă ortodocșii în Postul Crăciunului

În tradiția populară se spune că în Postul Crăciunului, în unele zone ale țării, vasele se spală cu cenușă, pentru a îndepărta orice urmă de carne sau de produse animale. Totodată se obișnuiește ca imediat după Lăsatul Secului, toate oalele să se pună cu gura în jos, pentru că astfel cei din casă să fie feriți de boală.

Astfel, Nasterea Domnului este anuntata in lume de crestini prin colinde, primii care pornesc cu colindatul, in dimineata de Ajun, fiind copiii si tinerii.

Colindătorii sunt primiti de crestini cu mere, nuci, covrigi si cu acele turte numite "Scutecelele lui Hristos". Pentru ca pana dupa Sfanta Liturghie din ziua de Craciun este inca post, colindatorii trebuie si ei primiti cu daruri de post (covrigi, turte, nuci, fructe). 

Am intrat în Postul Crăciunului. Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci, tradiții, superstiții și dezlegări la pește

Am intrat în Postul Crăciunului. Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci, tradiții, superstiții și dezlegări la pește

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Andrei

Din moși strămoși se mai spune că nu este bine ca începând de pe 20 decembrie, de Ignat, să se mai spală rufe până după Bobotează.

De asemenea, nu se mai toarce, însă se taie porcii. Se mai spune că, în Ajunul Crăciunului nu se dă din casă, nu se împrumută bani. Tot pe 24 decembrie se dă cu mătura invers și nu se scoate gunoiul pentru că odată cu el va ieși din casă și norocul.

Citeste si: Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: A murit legenda muzicii bossa nova, Sergio Mendes. Toată lumea îl cunoștea pentru hitul „Mas Que Nada”- antena3.ro

În ultima zi a postului Craciunului, preotul umbla pe la casele credinciosilor cu icoana Nasterii Domnului, spre a vesti maritul praznic al Intruparii Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.

Superstiții legate de Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.

Tot în Postul Nașterii Domnului, biserica ortodoxă transmite că nu este bine să cânți și să dansezi.

În post nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.

În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează. Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte.

Potrivit Biseriii Ortodoxe, în Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult.

În Postul Nașterii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Citeste si: De ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si