Amânare plată rate credit. Propunerea făcută de ministrul de Finanțe

Amânare plată rate credit. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, propune o amânare de până la 9 luni a plăţii ratelor la bănci, în funcţie de cum decide fiecare debitor.

Author: A.M.S. miercuri 25 martie 2020 , 11:53

Amanare plata rate credit - Florin Citu
Amanare plata rate credit - Florin Citu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Amânare plată rate credit.  Într-o declaraţie la Realitatea Plus, şeful de la Finanţe a subliniat, miercuri, că nu va fi nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă pentru a obţine o astfel de facilitate, ci doar de o cerere către bancă.

Amânare plată rate credit. Ce spune Florin Cîțu

"Am propus băncilor ca până la 9 luni să fie perioada de amânare a ratelor. Propunerea a fost discutată şi cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar. Fiecare cetăţean va decide care este perioada pentru care vrea să îşi amâne ratele. Se va face la cerere şi nu există niciun fel de restricţionare.

Nu este nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă, nu este nevoie de alte piedici. Cei care cred că nu pot face faţă în această perioadă şi vor să-şi amâne ratele la bancă vor face o cerere către bancă. Detaliile le voi prezenta în Ordonanţa de urgenţă pe care o voi propune mâine (joi, n.r.) în şedinţa de guvern", a afirmat Florin Cîţu.

Citeste si: O veste foarte bună pentru români! Anunțul făcut de ministrul de Finanțe

El a explicat, totodată, că discuţiile din ultimele zile au fost purtate tocmai pentru a se asigura că există lichiditate în sistem, astfel încât să nu fie probleme de finanţare.

Amanare plata rate credit - Florin Citu
Amanare plata rate credit - Florin Citu

Amânare plată rate credit. Reeșalonarea se va face pentru o periodă lungă de timp

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a explicat că oamenii nu vor fi obligaţi să plătească într-o lună tot ceea ce a fost amânat, iar reeşalonarea se va face pentru o perioadă lungă de timp.

Citeste si: Firmele care vor trimite angajaţii în şomaj tehnic vor primi sprijin financiar în cel mult 30 de zile de când se adresează AJOFM

"Reeşalonarea se va face pe o perioadă lungă de timp, poate chiar pe toată perioada creditului. Statul intervine pentru susţinere. Vom ajuta şi încă 12 luni, după cele 9, dar forma finală a acestui ajutor o veţi vedea în ordonanţa de urgenţă. Oamenii să nu se îngrijoreze. Nu vor fi puşi să plătească într-o lună după ce se termină această perioadă tot ceea ce fost amânat. Diferenţa de dobândă se va plăti reeşalonat pe o perioadă lungă de timp în aşa fel încât să nu existe o povară imediată pentru cei care au rate la bancă", a precizat Cîţu.

Amânare plată rate credit. Cum se poate obține amânarea

Referitor la modul în care pot fi obţinute aceste facilităţi, ministrul citat a precizat că demersul se poate face în doi paşi, printr-un telefon la bancă şi o scrisoare pe e-mail.

Citeste si: MApN: Doi angajaţi ai Spitalului Militar din Focşani, confirmaţi cu coronavirus

"Eu propun să facem în 2- 3 paşi. Un telefon iniţial şi apoi o reconfirmare printr-un e-mail. Vedem cum se poate face logistic. Eu propun să fie cât mai simplu pentru că toate băncile din România au un call center foarte bun. Dacă nu se va putea face doar prin e-mail", a mai spus Florin Cîţu.

Anunțul făcut de BNR

Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

Citeste si: Opt elevi sprijină spitalul în lupta cu Covid-19

Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si