Andrei Baciu: „O să ajungem cât mai curând la 20.000 de persoane vaccinate zilnic”

Vicepreşedintele Comitetului naţional privind vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu, declară că, în curând, România va ajunge la un ritm de vaccinare anti-COVID-19 de 20.000 de persoane pe zi, el subliniind că numărul va creşte pe măsură ce alte vaccinuri vor primi autorizaţia şi pe măsură ce producătorii acestora le vor pune pe piaţă. Baciu anunţă că autorităţile aşteaptă 600.000 e doze de vaccin în luna ianuarie şi doresc încheierea primei etape de vaccinare în această lună.

Alina Raducu, marți 05 ianuarie 2021 , 07:40

Andrei Baciu: „O să ajungem cât mai curând la 20.000 de persoane vaccinate zilnic”
Andrei Baciu: „O să ajungem cât mai curând la 20.000 de persoane vaccinate zilnic”
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Andrei Baciu a fost întrebat, luni seară, la un post Tv, când se va ajunge la 20.000 de persoane vaccinate zilnic, cifră pe care a avansat-o coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, şi a declarat: ”O să ajungem cât mai curând. Este o chestiune de intrare în dispozitiv, să spun aşa, a tuturor centrelor de vaccinare. Pentru această primă etapă, s-a mers pe centre de vaccinare care să fie în interiorul spitalelor pentru că vaccinăm personalul medical şi e absolut normal să se vaccineze la locul de muncă. Fiind un gest medical, era impropriu ca personalul unui spital să îl duci la un centru exterior respectivului spital şi să vaccinezi populaţia acolo”.

Andrei Baciu anunță că în curând vom ajunge la 20.000 de persoane vaccinate zilnic

Baciu a mai precizat că toate cele 370 de centre de vaccinare dedicate celor care se vor imuniza în prima etapă „vor intra în dispozitiv” în cursul acestei săptămâni, iar până la finalul lunii ianuarie autorităţile aşteaptă alte 600.000 de doze de vaccin.

Întrebat dacă există un orizont de timp în care ar urma să se încheie prima etapă a vaccinării în România, Andrei Baciu a spus că imunizarea personalului medical şi a celui din centrele medico-sociale ar urma să se încheie la finele lunii ianuarie.

”Noi ne dorim să accelerăm cât de mult se poate în această lună şi să finalizăm prima etapă de vaccinare”, a explicat Baciu.

Acesta a adăugat că autorităţile îşi doresc ca prima etapă a imunizării să se încheie „chiar mai repede” de finalul acestei luni.

Oficialul din Ministerul Sănătăţii a afirmat că numărul centrelor de vaccinare „va creşte progresiv”, iar din a doua etapă vor exista 930 de centre de vaccinare în care se vor imuniza pacienţii cu boli cronice şi cei vârstnici, iar unele dintre cele 370 de centre organizate pentru prima etapă a vaccinării la care iau parte cadrele medicale, vor rămâne în funcţiune.

Andrei Baciu susţine că numărul de persoane care vor imuniza zilnic va depăşi 20.000 şi că această cifră este „o predicţie pentru etapa următoare”.

”Nu este corect să facem calculul pornind de la această prezumţie de 20.000 pe zi ca fiind maximală sau finală. (...) Evident că vor creşte (...) Ne dorim să creăm un cadru favorabil vaccinării, dar, în acelaşi timp, un cadru de o siguranţă maximală, motiv pentru care nu poţi să accelerezi peste măsură, să faci rabat de la aceste criterii de siguranţă, pentru că sunt foarte multe elemente, plecând de la trasabilitatea, de la transportul şi depozitarea vaccinului până la procedurile locale”, a adăugat Baciu.

Citeste si: Campania de vaccinare a început în toate unităţile sanitare ale MApN

Baciu a precizat că autorităţile fac toate eforturile pentru ca România „să primească maximum de doze pe care le poate accesa din calitatea de stat membru” al Uniunii Europene

Întrebat când ar urma să fie terminată campania de vaccinare, acesta a explicat că autorităţile au pregătite mai multe scenarii, „pentru mai multe probabilităţi”.

”În principiu, este, cred, în regulă să spunem că undeva în vară există toate şansele ca să existe suficiente vaccinuri pentru a vaccina şi a putea ajunge la acest procent pe care l-am anunţat”, a explicat secretarul de stat, el adăugând că rata de vaccinare va depinde atât de momentul la care vaccinuri produse de alte companii vor primi autorizaţia de punere pe piaţă din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, cât şi de termenele la care acestea vor fi, ulterior, livrate.

”Cert este că, în trimestrul I, pe lângă cel de la Pfizer, se aşteaptă autorizaţia pentru vaccinul produs de Moderna. Acestea sunt în momentul de faţă lucrurile pe care le cunoaştem şi care sunt publice”, a mai adăugat Andrei Baciu.

Citeste si: Angajaţii din învăţământ ar putea fi prioritari la vaccinarea anti-COVID-19


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cand se difuzeaza Survivor Romania 2021, sezonul 2! Emisiunea va fi pe TV de joi pana... Cand se difuzeaza Survivor Romania 2021, sezonul 2! Emisiunea va fi pe TV de joi pana duminica, de la ora 20:00
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au... Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte
monitorulcj.ro
O femeie din Gherla a fost transportată la spital după ce s-a vaccinat anti-COVID.... O femeie din Gherla a fost transportată la spital după ce s-a vaccinat anti-COVID. Subprefect: „Acum este stabilă și se află sub observație”
infoactual.ro
Anunț de ultimă despre Survivor România. Ce se întâmplă cu cel mai urmărit reality al... Anunț de ultimă despre Survivor România. Ce se întâmplă cu cel mai urmărit reality al momentului!
infoactual.ro
Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si