Anul școlar 2021-2022. Cum se vor desfășura orele în contextul epidemiei de coronavirus

Ministerul Educației a făcut publice noile reguli pentru deschiderea anului școlar 2021 - 2022. Astfel, până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie într-o localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. Însă, după ce această rată va fi depășită, toți elevii vor intra în învățământ online, cu excepția învățământului special.

Author: Alina Raducu joi 09 septembrie 2021 , 13:16

Anul scolar 2021-2022. Cum se vor desfășura orele în contextul epidemiei de coronavirus
Anul scolar 2021-2022. Cum se vor desfășura orele în contextul epidemiei de coronavirus[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată noile reguli ce se vor aplica în noul an școlar 2021- 2022! Ce a anunțat Ministerul Educației?

Astfel, până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie din localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.

După 6 la mie, toți elevii vaccinați sau nu vor intra în online, cu excepția învățământului special, aceasta fiind singura excepție. După 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.

În plus, măsuri de prevenție împotriva virusului SARS Cov-2 vor rămâne valabile, precum distanțarea fizică, aerisirea spațiilor închise din școală, locuri de luat masă și sălile de sport, masca obligatorie în interior.

Totodată, se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile cu condițiile să acopere corect nasul și bărbia și să fie purtate corect.

De asemeea, testarea și măsurile când apare un caz pozitiv într-o clasă, pentru învățământul preșcolar și de clasele până la a șasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta prin testare antigen rapidă în condițiile în care rezultatele sunt negative. Testarea în ziua a opta se face în școli de personal medical sau prin mobilizarea echipelor DSP.

Dacă unii dintre părinți refuză testarea copiilor lor în ziua a opta se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a când se întorc.

DAstfel, de la clasa a șaptea în sus, la apariția unui caz pozitiv, copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada pot continua să învețe față în față. Ceilalți trec pe învățământ online, cu posibilitatea testării în ziua a opta.

Anul scolar 2021-2022. Cum se vor desfășura orele în contextul epidemiei de coronavirus
Anul scolar 2021-2022. Cum se vor desfășura orele în contextul epidemiei de coronavirus[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Masca de protecţie, obligatorie în preajma școlilor din București

Cum se vor desfășura orele în contextul epidemiei de coronavirus în noul an școlar 2021- 2022?

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1 pentru noul an școlar 2021- 2022

Participarea zilnică cu prezenţă fizică a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

Rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori

Citeste si: Unde poţi vedea online manualele digitale pentru anul şcolar 2021- 2022?

Scenariul 2 pentru noul an școlar 2021 -2022

Rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii

În situaţii justificate de infrastructură şi resursele existente, unităţile de învăţământ/unităţile conexe pot desfăşura activităţi didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB.

Anul scolar 2021-2022. Cum se vor desfășura orele în contextul epidemiei de coronavirus
Anul scolar 2021-2022. Cum se vor desfășura orele în contextul epidemiei de coronavirus[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Este prima zi de școală din 2021 zi liberă pentru părinți? Anunț important

Ce reguli de prevenție se vor aplica la festivitățile de deschidere a anului şcolar/universitar?

Potrivit Ministerului Educației, vor fi permise festivităţile de deschidere a anului şcolar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a maştii de protectie şi fără ca durata acestora să depăşească 1,5 ore.

Este permisă desfăşurarea orelor de educaţie fizică în săli de sport/spaţii interioare, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidenţă mai mare de 2/1000, orele de educaţie fizică se pot desfăşura doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie. Prin excepţie, preşcolarii nu au obligaţia purtării măştii de protecţie în timpul orelor de educaţie fizică, indiferent de rata de infectare.

Astfel, pentru pregătirea unităţilor de învăţământ/ conexe/instituţiilor de învăţământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

  •  organizarea şi întreţinerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanţarea de minim 1 metru. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului şcolar;
  • stabilirea circuitelor funcţionale;
  • organizarea spaţiilor de recreere;
  • evaluarea necesarului de resurse umane;
  • asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
  • asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi/studenţi şi personal.

Citeste si: Părinții vor trebui să completeze formularele de vaccinare la începerea școlilor. Află care sunt întrebările

De asemenea, înainte de reluarea cursurilor, fiecare unitate de învăţământ preuniversitar/ conexă/instituţie de învăţământ va stabili spaţiile care pot fi folosite în procesul de învăţământ, precum şi spaţiul necesar ce va fi utilizat pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, identificate de cadrul medical din unitatea de învăţământ preuniversitar/conexă/instituţia de învăţământ sau persoana desemnată de conducerea unităţii/instituţiei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si