Anunț important OMS: Vaccinarea anti-COVID este „depășită de variante”

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, atrage atenția asupra faptului că țările bogate care împart vaccinurile anti-COVID cu țările care au venituri mult prea mici, riscă milioane de vieți, scrie The Guardian.

Author: Andreea Bolocan luni 05 iulie 2021 , 13:04

Vaccinarea anti-COVID este depășită de noile variante ale virusului OMS anunt important
Vaccinarea anti-COVID este depășită de noile variante ale virusului[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tedros Adhanom, directorul general al OMS, a declarat faptul că distribuirea vaccinurilor către țările sărace a fost „doar o scurgere, care este depășită de variante”, după ce datele arată că varianta Delta este prezentă acum în cel

puțin 98 de țări.

Avertismentul său vine după ce Dame Sarah Gilbert, profesorul de la Oxford care a condus echipa din spatele vaccinului Oxford/AstraZeneca, a cerut prudență cu privire la propunerile de vaccinare a copiilor din Marea Britanie.

Citeste si: Țara care s-ar putea îndrepta spre valul 4 al pandemiei de COVID-19 în luna iulie. Ce a transmis Ministrul Sănătății

Trebuie să echilibrăm vaccinarea copiilor din țările cu venituri ridicate cu vaccinarea în restul lumii, deoarece trebuie să oprim transmiterea acestui virus la nivel global”, a declarat aceasta pentru Observer.

”Persoanele vulnerabile și lucrătorii din domeniul sănătății să fie protejați”

Directorul OMS a precizat faptul că liderii mondiali trebuie să se asigure că cel puțin 10% dintre oamenii din toate țările ar trebui să fie vaccinați până

la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât persoanele vulnerabile și lucrătorii din domeniul sănătății să fie protejați.

Citeste si: Valul 5 al pandemiei lovește țara decimată de COVID. Virusul Delta a pus capac

„Varianta Delta este periculoasă și continuă să evolueze, ceea ce necesită o evaluare constantă și o ajustare atentă a răspunsului la sănătatea publică”, a spus Ghebreyesus.

„Delta a fost detectată în cel puțin 98 de țări și se răspândește rapid în țările cu acoperire de vaccinare scăzută și ridicată. Lumea trebuie să împartă în mod echitabil echipament de protecție, oxigen, teste, tratamente și vaccinuri. Până în iulie anul viitoar, 70% dintre oamenii din fiecare țară ar trebui să fie vaccinați”, a adăugat el. „Acesta este cel mai bun mod de a încetini pandemia, de a salva vieți și de a conduce la o redresare economică cu adevărat globală și de a preveni ca alte variante periculoase să apară”.

Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

Acest punct de vedere a fost susținut de către profesorul James Naismith, directorul Institutului Rosalind Franklin, Oxford.

„Cu atât de puțini oameni vaccinați în țările în curs de dezvoltare, pericolul este uriaș. Delta va copleși sistemele de sănătate rapid. Sistemele de sănătate copleșite vor duce la o creștere disproporționată a deceselor.”, spune Naismith.

3 miliarde de vaccinuri distribuite de către țările bogate

Până în prezent, au fost distribuite 3 miliarde de vaccinuri, dar țările cu venituri mici au nevoie de noi centre de producție, a spus acesta.

„Îndemn acele companii precum BioNTech, Pfizer și Moderna să își împărtășească cunoștințele, astfel încât să putem accelera dezvoltarea noii producții. Cu cât începem mai repede să construim mai multe centre de vaccinare și să creștem capacitatea globală de vaccinare, cu atât mai repede putem diminua numărul morților.”, a mai precizat Naismith.

 

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si