Seceta din ultima perioadă face prăpăd în multe zone din țară, astfel că autoritățile au fost nevoite să restricționeze consumul de apă în mai multe localități.

Citeste si: Prețul unui litru de ulei de floarea soarelui. Se va scumpi atât de mult încât devine un lux

Apele Române a monitorizat 11 bazine hidrografice, de unde reiese că debitele se află sub cel minim necesar lunii august.  La nivel național, sunt 696 de localități alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață și din subteran:

• 291 de localități (din 24 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor);

Citeste si: VIDEO- Dunărea a secat lângă Zimnicea. Localnicii pot traversa la pas până la bulgari

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

• 405 din foraje/fântâni (din 13 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureș). Aceasta înseamnă un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor de la nivel național.

Dunărea a secat lângă Zimnicea

Nivelul Dunării a scăzut la cotele istorice minime, ajungând astfel la cel mai scăzut debit din ultimii 70 de ani.

La Zimnicea, pe partea românească a fluviului nu mai curge apă deloc.Se poate merge la pas până la culoarul navigabil bulgar.

La Zimnicea, unde odinioară era albia, a rămas doar nisipul, iar unde era mijlocul fluviului, acum se poate face plajă. 

Apa mai curge doar pe partea bulgarilor, dar nici acolo nu e adâncă. Cei care se duc să se scalde pot trece liniștiți în picioare la vecinii străini.

Citeste si:  Imagini inedite cu Apele Dunării. Au secat atât de tare, încât se văd rămășițele vapoarelor din Al Doilea Război Mondial

Debitul Dunării la intrarea în ţară este de 1.860 mc/s, fiind la jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

Citeste si:  Un fermier și-a făcut un baraj și a blocat cursul râului pentru a folosi apa la irigații

Patru județe din sudul țării nu mai pot fi irigate din cauza nivelului scăzut al Dunării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si