Scumpirile din ultima vreme le-au dat bătăi de cap românilor. Acum, specialiștii avertizează că uleiul se va scumpi și mai mult în perioada următoare. Uleiul va deveni un produs de lux.
Prețurile mari din ultima vreme le dă bătăi mari de cap oamenilor. Experții anunță că prețul deja majorat al uleiului de floarea soarelui va suferi o nouă creștere. Așa că un litru de ulei va ajunge să coste chiar cu 40% mai mult decât în prezent.
Citește si: Prețuri plafonate de magazine, nu de Guvern
Alimentele se scumpesc de la o zi la alta. Conform experților, uleiul de floarea soarelui va costa cu 40% mai mult până la sfârșitul anului. Deși prețul este deja majorat, producția mult mai mică din acest an va face ca uleiul de floarea soarelui să devină un produs de lux, odată cu noile majorări.
Cât costă un litru de ulei de floarea soarelui
Fermierii români estimează că vor recolta cu un milion de tone de floarea soarelui mai puțin față de anul trecut, din cauza secetei care a afectat considerabil culturile.
În 2022, în România s-a cultivat cu 100.000 de hectare mai mult decât suprafața cultivată anul trecut. Cu toate acestea, producția estimată este cu cel puțin 500.000 de tone mai mică decât în 2021.
Așadar, dacă luăm în calcul producția de floarea soarelui, până la finalul anului, românii ar putea plăti 18 lei pe un litru de ulei, cu 5 lei mai mult decât prețul actual.
Citește si: PSD cere plafonarea prețurilor la energie
Majorarea va fi influențată și de prețul motorinei, care s-a dublat, dar și creșterea de 200% a prețului produselor de protecție a plantelor și scumpirea de 500% la îngrășăminte. Astfel, estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, anul trecut fiind de doar 330-340 de dolari.
Potrivit fermierilor, noile scumpiri își fac simțită prezența încă din luna septembrie, după recoltare.
„Dacă pentru jumătate de Românie, o producție medie de 2,5 tone la hectar la prețul actual de circa 500 de dolari înseamnă clar și un mic profit, pentru sudul Moldovei, sud estul României, unde suntem loviți de o secetă cum n-am mai văzut de 24 de ani, aici vă dați seama că producțiile, după norocul fiecăruia, va fi între 0 și probabil 1,6- 1,7 tone la hectar”,
spune fermierul Cătălin Grigoriu.„Sunt aici ca să-ți transmit informația în timp real” - Relatează adevărul și duce mai departe tehnicile învățate în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cu trei ani de licență și doi ani de master, plus experiența acumulată în presă, se declară o adevărată jurnalistă.
„Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna. Sunt o persoană cu bun simț, iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii, animalele, natura și lucrurile frumoase. Ca un jurnalist adevărat, citesc și sunt preocupat de dezvoltarea personală. Sunt aici pentru mine, pentru tine, pentru voi, pentru a face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie în țara noastră"
Georgiana Balaban ocupă funcția de traffic manager.