Arderile ilegale de lângă București care îmbolnăvesc mii de oameni anual, nicio șansă să fie oprite? Stirilekanald.ro au identificat focarul problemelor Video

Ani la rândul, chiar zeci de ani, autoritățile s-au făcut că nu văd că, la doi pași de București, în zona Sintești din comuna Vidra, au loc, zi de zi, arderi de deșeuri industriale, formându-se o adevărată ”industrie” a poluării.

Author: Calin Perian marți 24 martie 2020 , 10:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dacă, până acum, arderile erau pe timp de noapte, de ceva zile încoace, cum autoritățile sunt preocupate de epidemia de coronavirus, lucrurile s-au înrăutățit, iar mafia gunoiului

din zonă își vede nestingherită de treabă.

Citeste si: Guvernul zice că respirăm aer de munte, în București, în plină epidemie de coronavirus! Care este adevărul, fără ascunzișuri! Capitala este, din nou, poluată de cei care ard ilegal deșeuri

Citeste si: Un reputat profesor de la Standford University crede că exagerăm criza epidemiei de coronavirus: ”Suntem în situația unui elefant atacat de o pisică”

Citeste si: Simona Halep, mai tare ca Gică și Ianis Hagi la un loc! Show total în casa campioanei la tenis| Video

”Descarcă ”marfă”, adică gunoaie, cu camioanele... Nici măcar nu sunt preocupați să le mai ducă la groapa de gunoi, le lasă pe câmpuri, iar unii, alții, se ocupă să le facă să dispară”, ne-a spus o sursă din zonă. Mai mult, susțin sursele stirilekanald.ro, autoritățile susțin, după nenumărate petiții, că nu știu unde se petrec grozăviile care afectează sănătatea a mii, chiar sute de mii de oameni, având în vedere că toată poluarea și particulele toxice ajung în București. Așa că, locuitorii din zonă au trimis imagini, dedicate Ministerului Mediului și Gărzii de Mediu, pentru a vedea de unde pornesc arderile ilegale de deșeuri.

Arderile ilegale din zona Sintești, susțin sursele noastre, sunt de mai multe ”categorii”. Astfel, ne-a dezvăluit sub protecția anonimatului, un locuitor din zonă, tot ce se poate este ars. ”Vin containere cu deșeuri care nu ajung la groapa de gunoi și sunt făcute ”dispărute”, sunt arse. E mai ieftin și, evident, sunt bani negri. Apoi, cablurile furate de pe unde apuca sunt arse pentru fierul, cuprul, aluminiul din ele... Apoi, putem discuta de transformatoare, de uleiul care este ars, de plastic, toate sunt arse în zona Sintești, iar nimeni nu se implică. Nici Ministerul Mediului, nici Garde de Mediu, nicio autoritate, toți se tem de cei de acolo. Autoritățile spun că sunt doar cazuri izolate, dar adevărul este că jumătate din sat doar cu asta se ocupă. Iar acum își fac de cap, că știu că nu îi verifică nimeni. Chiar zilele trecute, fără verificări, ministerul a spus că, probabil, sunt doar aceeași oameni care au mai făcut probleme... S-au speriat are de declarațiile lor, de lipsa de acțiune, așa că, acum, ard gunoaiele și cablurile zi și noapte, nu doar noaptea”, n e-a spus sursa citată.

Bucureștiul e gol, dar e mai poluat ca niciodată

Cu un București aproape gol, în condițiile în care traficul auto s-a redus semnificativ și în Capitală, dar și în zonele din jurul ei, poluarea a ajuns, în ultimele zile, cote alarmante. Iar motivele, cel puțin pentru zona de sud a Capitalei sunt simplu de explicat: groapa de gunoi de la Sintești lucrează ”la foc automat”. Iar când spunem foc, ne referim la focul aprins de cei de acolo care, printre altele, ard cauciuc în cantități industriale, cabluri pentru a recupera fierul și plastic pentru a-l transforma în fulgii necesari ”reciclării”. De altfel, stațiile din zona de Sud a Bucureștiului au înregistrat cote alarmante de poluate, în special când vine vorba de cele mai toxice particule pentru om: PM 10 și PM 2,5.

Iar în noaptea de marti, 17 martie, dar și în cea de miercuri, 18 martie, lucrurile au fost de-a dreptul îngrijorătoare. Mai mult, depășirile de particule PM 10 și PM 2,5 erau, față de maximul admis, de două, chiar trei ori mai mari. De altfel, spun sursele stirilekanald.ro, problemele sunt din ce în ce  mai grave în această perioadă, epidemia de coronavirus și demiterea șefei Gărzii de Mediu din Ilfov având efecte de-a dreptul ciudate: mai exact, cei care se ocupă de arderile ilegale nu se mai tem de nimic. ”La groapa de gunoi de la Sintești arde toată noaptea... Cauciuc, plastic, cabluri, nici nu se mai poate respira... NU se mai tem de nimic, știu că nu are cine să îi mai verifice, că lumea nu iese din casă din cauza epidemiei, iar autoritățile... Mai bine nu vorbim de autorități, că nici nu există... Șefa Gărzii de Mediu nu băga în seamă, a fost demisă, iar acum nimeni chiar nu mai face nimic... Poliția trece pe lângă, este imposibil să nu vadă fumul și flăcările, mai ales că dau foc înainte de apusul soarelui, dar se fac că nu văd...”, ne-a spus, sub protecția anonimatului, unul dintre locuitorii din zonă, revoltat și sătul de situația groaznică prin care trece de ani buni.

”Bucureștiul este poluat excesiv de traficanții din zonă. Ard orice, ard cauciuc, plastic, fac dispărute tone de deșeuri, prin ardere. Și nu, nu e incinerator, nu e nimic. Dau foc, pur și simplu, ei fac bani, noi facem cancer”, ne-a mai spus sursa citată. Iar dovezile pentru a proba spusele sunt, culmea, la îndemâna autorităților, iar fotografiile care dovedesc că au loc arderi ilegale au intrat în posesia stirilekanald.ro.

 

Particulele PM 2,5și PM 10, toxice pentru oameni

Particulele PM 2,5și PM 10se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate. ” Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare.  Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii” după cum menționează siteul www.aerlive.ro.

 

Bucureștiul, poluat excesiv de arderile ilegale

La începututul lunii, pe data de 1 martie, platformele airly.eu și aerlive.ro, rețele independente de măsurare a calității aerului, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică (1 martie) seară. În cursul nopții de 1 martie spre 2 martie s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni- de la praf sau polen).

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat atunci într-o conferință de presă că o parte din cauzele poluării au fost arderile necontrolate din județul Ilfov și București, dar că există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale.

Ministerul Mediului spune că, în ultima vreme, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au situat mult sub valorile limită. Luni, 16 martie 2020, concentraţia de PM10 era apropiată de valorile din staţiile amplasate în vârf de munte, potrivit datelor furnizate de minister.  Probabil însă, doar de marți s-au schimbat lucrurile, iar Bucureștiul a fost iarăși extrem de poluat.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si