Arsenie Boca și-a scris data morții în altarul bisericii - 28 noiembrie

Azi se împlinesc 31 de ani de când Arsenie Boca a trecut la cele sfinte, în 28 noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea comuniștilor care l-au persecutat. Un lucru pe care puțină lume îl știe este că Arsenie Boca și-a scris data morții în altarul bisericii pictate de el în satul Drăgănescu de lângă București.

Razvan Ilie, sâmbătă 28 noiembrie 2020 , 08:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Arsenie Boca și-a scris data morții în altarul bisericii pictate chiar de el. Arsenie Boca s-a stins din viaţă pe 28 noiembrie 1989, în ziua marcată în calendarul ortodox cu numele Sfântului Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou.

Cu mai mulți ani în urmă, Arsenie Boca a pictat martiriul sfântului pe absida bisericuţei de la Drăgănescu, îndrăznind astfel încă o inovaţie în pictura tradiţională ortodoxă. Ştefan cel Nou fusese un călugăr creştin din secolul al VIII-lea, născut la Constantinopol în epoca împăratului Constantin V. Ca şi el, Arsenie Boca iubise pictura şi icoanele, fusese hăituit de autorităţi și izgonit din mănăstire şi persecutat.

Citeste si: Rugăciunea pe care Arsenie Boca o rostea în fiecare an de Sfinții Mihail și Gavril

Arsenie Boca: „Mai sunt trei calendare. Nicio zi din 1990!” 

Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989, la mânăstirea Sinaia și a fost înmormântat pe 4 decembrie la Mânăstirea Prislop. Sfântul Ardealului, cum a fost numit, a trecut la cele veșnice, exact în aceeași zi cu Sfântul Ștefan cel Nou. În 1986 el și-a prorocit moartea: „Mai sunt trei calendare. Nicio zi din 1990!”, le-a spus el unor credincioși.  

Una dintre cele mai interesante picturi făcute de Arsenie Boca la Drăgănescu este ascunsă credincioșilor, fiind în absida altarului, pe partea dreaptă. Este înfățișată scena în care Sfântul Ștefan cel Nou este osândit de împăratul Constantin Copronimul.

Deasupra scenei tiranisirei bisericii, Părintele Arsenie a scris: „Iar cuviosul primind mucenicia la 53 de ani ai vârstei sale în 28 ale idelor lui noemvrie, cu vina de pe urmă: "Ștefan mi-a făcut temnița mănăstire”.

Tiranul este înfățișat cu o uitătură sardonică, înspăimântătoare. Interesant este că Sfântul Ștefan este singurul din iconografia bisericii Drăgănescu care are viața zugrăvită în întregimea ei!.

Deasupra scenei tiranisirei bisericii, Părintele Arsenie a scris: „Iar cuviosul primind mucenicia la 53 de ani ai vârstei sale în 28 ale idelor lui noemvrie, cu vina de pe urmă: "Ștefan mi-a făcut temnița mănăstire”.

Este vorba de convertirea la creștinism a deținuților alături de care fusese întemnițat martirul. Viața acestui sfânt nu a fost niciodată atât de bine reprezentată prin picturi, într-o biserică! Motivul a fost aflat abia mai târziu: părintele Arsenie Boca și-a anticipat data morții, pe 28 noiembrie, exact cum a scris în altarul bisericii. 

Timp de 15 ani părintele supranumit Sfântul Ardealului a pictat la Drăgănescu, după ce a fost alungat de la Mânăstirea Prislop. Picturile de la bisericuța din Drăgănescu sunt unice și chiar șochează pe unii dintre credincioși. Sunt mesaje despre droguri și sinucidere, printre icoane scrise.

”Foarte impresionat este faptul că părintele Arsenie Boca a pictat în altar viața Sfântului Ștefan cel Nou, un Sfânt la care părintele a ținut foarte mult, numai acestui Sfânt i-a pictat viața. Acest Sfânt este prăznuit pe 28 noiembrie, data când și părintele Arsenie Boca a plecat spre ceruri și chiar a scris acest lucru în altar”, a declarat la un moment dat părintele paroh Lucian.

Printre picturile sale de la biserica din Drăgănescu se numără cea care întruchipează omul modern, înconjurat de tehnologie avansată, dar și cea care redă scena distrugerii celor două turnuri gemene din New York. 

Printre picturile sale de la biserica din Drăgănescu se numără cea care întruchipează omul modern, înconjurat de tehnologie avansată


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Costi Ioniță, Roxana Nemeș sau Alexandra Stan? Cine a părăsit competiția Survivor... Costi Ioniță, Roxana Nemeș sau Alexandra Stan? Cine a părăsit competiția Survivor România 2021? Publicul a decis!
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv... Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce
monitorulcj.ro
Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut! Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut!
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si