Conform statisticilor oficiale, cele mai multe tornade se produc în lunile mai și iunie. Din iulie au loc mai mult trombe marine care se produc în afara sezonului tornadelor.

Datele adunate de specialiști rezultă că cele mai multe tornade din România se produc în luna mai. Sunt însă și ani, precum 2020, în care sezonul tornadelor începe mai târziu, în condițiile în care nu a fost încă raportat niciun astfel de fenomen pe teritoriul țării.

Citeste si: Incredibil: Zăpadă de aproape un metru și jumătate în România. Ce au anunțat salvamontiștii

În ce zonă a României se produc tornadele

De obicei, vârtejurile de acest fel se produc în sud-estul României. Aproape 200 de tornade au avut loc în România în ultimii 400 de ani. Cele mai multe au fost raportate după anul 2006, aproape o sută. Specialiştii români lucrează de ani buni la o bază de date despre tornade, pentru a înţelege mai bine riscul asociat acestor fenomene meteorologice.

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat în cadrul unei emisiuni TV cum se produc tornadele și cât de periculoase sunt ele.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„Trombele marine se formează diferit, mecanismele sunt diferite de cele prin care se formează tornadele pe uscat. Dar în Europa, spre deosebire de SUA, considerăm trombele marine tot în rândul tornadelor. Vă dau exemplul Italiei, unde sunt tornade care se formează pe Marea Mediterană, intră pe uscat și produc pagube. Și atunci, la nivel european, am decis să le catalogăm și pe acestea ca fiind tornade, dacă ajung pe uscat”, a explicat Bogdan Antonescu.

Fenomen meteo extrem[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Alertă meteo: Ce judeţe sunt afectate de instabilitatea atmosferică?

Cum s-a produs furtuna de săptămâna trecută din România

Specialistul în fenomene meteo, Bogdan Antonescu spune că furtuna care a avut loc în vestul țării la sfârșitul săptămânii trecute a fost provocată de structuri noroase care pot produce și tornade. Totuși, Antonescu cataloghează fenomenul care a avut loc drept furtună violentă și nu tornadă.

Este vorba despre structuri numite supercelule, care se formează în condiții „cu totul și cu totul deosebite” și sunt asociate cu intensificări ale vântului, vijelie, căderi de grindină, precipitații intense. Unele dintre ele ajung să producă și tornade.

Furtună[Sursa foto: PixaBay]

România nu a avut în ultima perioadă tornade violente

Bogdan Antonescu a spus în cadrul emisiunii TV faptul că în România nu s-au produs în ultima vreme tornade violente, ci doar tornade cu intensitate mică.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„Probabil s-au produs, au avut un timp de viață foarte scurt, nimeni nu le-a observat – asta este o problemă generală în Europa – și atunci nu au fost raportate.

Dar în general, la nivelul Europei, avem undeva la 250-300 de tornade, comparativ cu SUA unde avem 1.100-1.200 în fiecare an”, a spus Antonescu.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si