Ce prevede legea privind compensarea creşterii preţurilor la energie. Intră în vigoare la 1 noiembrie

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, compensare valabilă pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Camera Deputaţilor este for decizional.

Author: Razvan Ilie miercuri 27 octombrie 2021 , 14:29

Legea compensării prețurilor la energie, adoptată de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Legea privind compensarea prețurilor la energie prevede o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţile de învăţământ, de cult, ONG-uri.

Citeste si: Vești proaste: Prețurile petrolului au atins un nou maxim al ultimilor trei ani, din cauza ofertei limitate și a cererii mari la nivel global

Clienții casnici vor plăti mai puțin cu până la 33% din factura la gaze

Schema de sprijin va cuprinde acordarea pentru clienţii casnici a unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului.

Valoarea compensaţiei poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de perioada de aplicare.

Citeste si: Cum poți să obții ajutorul de încălzire a locuinței în această iarnă. Precizări de la Ministerul Muncii

Cine sunt clienții care vor plăti facturi mai mici

Nu doar clienții casnici vor beneficia de facturi compensate. Textul de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților prevede că, pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022, se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:

a) clienţii casnici;

b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;

Citeste si: Un bărbat din Sângeorz-Băi a vrut să curme viața soției sale, după care, și-a pus capăt zilelor, într-o magazie. Femeia a ajuns, cu ultimele puteri, la o stație de pompieri- kanald.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”- wowbiz.ro

c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale;

d) spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, precum şi creşe;

e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult;

f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale

Citeste si: VIDEO| Un paradox românesc îi ține în sărăcie pe locuitorii unei comune din Satu Mare: se încălzesc la sobe, deși sub localitate se află un zăcământ uriaș de gaze naturale

Avantaje pentru operatorii economici

Pentru toţi operatorii economici, clienţi finali (IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale), pentru fiecare loc de consum, vor fi exceptaţi, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei.

În cazul gazelor naturale, operatorii economici vor fi exceptaţi de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei, potrivit Agerpres.

Care este prețul de referință al energiei din legea adoptată de deputați 

Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Citeste si: Sarah Dumitrescu s-a fotografiat nemachiată. Cum arată fiica Anamariei Prodan complet naturală- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Pique, etichetat din nou drept cel mai neglijent părinte! Fostul iubit al Shakirei l-a uitat pe fiul sau cel mic, Sasha, într-un magazin- radioimpuls.ro

Preţul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub preţul de referinţă.

Consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă.

Citeste si: Vești proaste pentru timișoreni. Vor rămâne fără căldură: „ Soluţia ar fi să se elibereze o sumă din fondul de rezervă al Guvernului”

Ce prețuri se plafonează

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii finali casnici, spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, creşe, organizaţii neguvernamentale, unităţile de cult, furnizori publici şi privaţi de servicii sociale la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, şi la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh, mai stabileşte actul normativ adoptat.

Totodată, consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturilor cu şase luni.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si