Avocatul Poporului a fost propus pentru revocarea din funcție

Marți, 25 mai 2021, comisiile juridice ale Parlamentului au decis să propună plenului reunit revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Author: Andreea Bolocan marți 25 mai 2021 , 17:04

Avocatul Poporului a fost propus pentru revocarea din funcție de către Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat  plen
Avocatul Poporului a fost propus pentru revocarea din funcție de către Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat [Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Într-o postarea făcută pe pagina personală de Facebook, deputatul USR-PLUS, Andrei Lupu, care face parte din Comisia juridică din Camera Deputaților a făcut public faptul că s-a propus revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, pe nume Renate Weber.

Citeste si: Premierul Florin Cîțu exclude orice relaxare. "Trebuie să avem răbdare în luna aprilie" (VIDEO)

Renate Weber a îngreunat combaterea pandemiei  de COVID-19

”Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au hotărât astăzi să propună plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Renate Weber trebuie să plece după ce în ultimul an a îngreunat combaterea pandemiei COVID-19 şi a declanşat mecanismul naţional privind prevenirea torturii, ce a dus la punerea sub monitorizare a mai multor spitale şi centre de carantinare de pe întregul teritoriu naţional. Tot ea şi-a folosit funcţia în interes personal în încercarea de a-şi păstra pensia specială prin contestarea la CCR a legislaţiei de eliminare a unor astfel de pensii”, a anunţat pe pagina sa

de Facebook deputatul USR PLUS Andrei Lupu, membru în Comisia juridică.

REnate Weber, actualul Avocat al Poporului

În opinia sa, actualul Avocat al Poporului a pus la îndoială măsurile luate de autorităţile statului fără să se consulte cu instituţiile acuzate sau blamate, lucru care a dus la confuzie în rândul populaţiei.

Avocatul poporului a îngreunat combaterea corupției

”Şi nu în ultimul rând, Renate Weber trebuie să plece pentru că a întreprins acţiuni de îngreunare a combaterii corupţiei, în loc să se remarce prin acţiuni care să apere drepturile şi libertăţile românilor. Avem nevoie în această funcţie de un om pregătit să apere poporul, iar nu doar propria imagine”, conchide Lupu într-o postare pe Facebook.

Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat legea. Evazioniștii scapă de închisoare dacă dau banii înapoi

Partidul Național Liberal (PNL) a depus în data de 22 iunie 2020 la conducerile celor două Camere ale Parlamentului, o solicitare de sesizare pentru convocarea Comisiilor juridice în vederea revocării lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, considerând că aceasta, prin acţiunile sale, şi-a depăşit competenţele legale.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si