Cum arată noua bancnotă de 20 de lei, pusă în circulație de BNR. Prima femeie pe banii din România

Noua bancnotă de 20 de lei va fi pusă în circulație de BNR începând cu data de 1 decembrie, chiar de Ziua Națională.

Author: Sorin Negru joi 25 noiembrie 2021 , 12:37

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, a transmis joi BNR într-un comunicat de presă. Noua bancnotă va fi

prezentată publicului într-o  conferință de presă vineri, 26 noiembrie 2021, ora 12.00, susținută de Guvernatorul Băncii Naționale, dl. Mugur Isărescu.

Citeste si: Noul Guvern schimbă legea serviciului militar. Armata ar putea recruta tineri, pe solde de peste 3.000 lei net

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit și Trezoreria Statului.

Ecaterina Teodoroiu, prima femeie pe o bancnotă românească

BNR transmite că este prima  bancnotă cu putere circulatorie  pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. "Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească", spun oficialii BNR.

Citeste si: VIDEO| George Burcea, reacție halucinantă la adresa femeilor: „Să vă bată bărbații cu scaune!”. Editura i-a retras de pe piață cartea actorului

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă- unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.  Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță vor fi prezentate în conferința din 26 noiembrie.

Sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, supranumită ”Eroina de la Jiu şi Mărăşeşti”, în Primul război mondial

[Sursa foto: Gorjeanul.ro]

Cum arată noua bancnotă de 20 de lei

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei  este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Citeste si: Rectificarea bugetară va fi adoptată vineri. Ce se întâmplă cu banii de pensii

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe  (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Citeste si: VIDEO| Noul Guvern promite ajutoare importante pentru antreprenorii care angajează persoane între 55 și 65 de ani

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si