Bătrânul este un exemplu de urmat pentru mulți. Pentru el este un lucru normal să ridice greutăți și să facă exerciții cardio. De aproape 40 de ani e nelipsit de la sală.

În fiecare dimineață, de luni până vineri inclusiv, Les Savino, un bărbat în vârstă de 100 de ani, se află în sala de fitness din Hanover, Pennsylvania. „Știu că este necesar, dacă vreau să mă bucur de viață.

Zilele mele sunt la fel de obișnuite ca atunci când aveam 30 de ani”, a spus el, pentru Today.

Citește și: Steps for Life – aplicația care transformă pașii în ajutor pentru ceilalți

„Mișcarea e mult mai bună decât medicamentele… Mulți oameni trăiesc cu pastile, dar eu nu. Iau doar medicamente pentru tensiune", a adăugat el.

Povestea excepțională a bătrânului sportiv

Bătrânul a vorbit despre programul său special. Luni, miercuri și vineri ridică greutăți. Folosește 15 tipuri de gantere și face câte 45 de repetări cu fiecare, aproape 700 în fiecare sesiune. Marțea și joia sunt pentru mișcare cardio. Când a discutat cu reporterul de la Today, străbunicul tocmai terminase de pedalat opt mile (12,8 km) pe bicicletă și doi kilometri de mers pe bandă, după care a făcut exerciții pentru picioare, brațe și umeri.

Omul are aceeași rutină la sala Hanover Area YMCA din 1983- ajunge întotdeauna acolo la 7:30 și își încheie programul la 10:30.

Citește și: VIDEO- Povestea impresionantă a Loredanei, tânăra care a devenit șofer de TIR în Anglia. "Bărbaţii amuțesc atunci când văd cum conduc"

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

„Mă face să mă simt bine. Când plec de la sală dimineața, după trei ore de mișcare, mă simt mult mai bine decât atunci când mă duc. Am mai multă flexibilitate și mă simt mai mulțumit de viață", a spus el.

Bărbatul nu a avut până acum probleme grave de sănătate, însă în ultimii ani s-a pricopsit cu boala Meniere, o afecțiune a urechii interne, și folosește un baston când merge pentru a-și păstra echilibrul. Mintea și memoria îi funcționează, însă, perfect- vorbește cu ușurință și îi place să glumească.

Savino își pune longevitatea remarcabilă pe seama moștenirii genetice și a stilului de viață sănătos. Părinții săi proveneau din Italia. „Au venit foarte săraci, așa că nu aveau multe posibilități să meargă la doctori, dar au supraviețuit extrem de bine", a povestit el. Tatăl său a trăit 84 de ani, iar mama- 89.

Bătrânul a explicat că stilul de viață sănătos pe care îl duce l-a ajutat să împlinească centenarul. El are trei reguli simple de la care nu se abate.

Citește și: Momente dramatice la Campionatul Mondial de la Budapesta. Înotătoarea Anita Alvarez a leșinat în bazin

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar putea: ”Ne-am cam grăbit”- radioimpuls.ro

Spune că este bine să mâncăm moderat. Bătrânul mănâncă puțină carne, în schimb consumă fructe de mare și legume. O dată pe săptămână își face o frittata, specialitate italiană asemănătoare cu omleta. „Mulți se îndoapă cu mâncare. Eu mănânc doar până când apetitul meu e satisfăcut și mă opresc", a spus el. „Nu caut o mâncare anume. Comand orice din meniu, ca oricine. Dar din anumite motive nu prea sunt atras de fripturi, de carne", a adăugat el.

Citește și: Povestea emoționantă a unui cuplu care a murit ținându-se de mână. Amândoi aveau 100 de ani și erau împreună de 80 de ani

Savino a explicat că e important să ne bucurăm de viață. Bătrânul a împlinit 100 de ani în august 2022. El și-a făcut un cadou special și anume: o mașină Lincoln pe care o luase în leasing. Conduce singur până la sală și la magazinul la care își face cumpărăturile săptămânale. Nu-și refuză dulciurile, pentru care recunoaște că are o slăbiciune, și își îngăduie un mic desert după prânz și cină- o prăjitură sau o budincă de ciocolată. Iar în fiecare seară se răsfață cu două pahare de Martini. „Nimic extrem. Nu cred că m-am îmbătat o dată în viață", a mărturisit el.

A treia regulă de care ține cont este să petreacă timp cu cei dragi. Bătrânul a fost însurat timp de 70 de ani cu o colegă din liceu pe care o iubea, Barbara. Ea a murit în urmă cu 11 ani, la 89 de ani. „Eram o pereche bună", a spus bărbatul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si