Belarus: Lukașenko anunță „măsuri adecvate” împotriva opoziției. „Situația este critică. Autoritățile nu au de ales...”

Opoziția politică națională din Belarus a înființat marți un consiliu în interiorul țării, o mișcare pe care Alexandr Lukașenko a denunțat-o ca fiind o încercare de preluare a puterii la 10 zile după alegerile care au declanțat manifestațiile în masă.

Author: Alex Dumitrescu marți 18 august 2020 , 23:11

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Multe dintre cele mai importate figuri ale opoziției din Belarus sunt fie în închisoare, fie în exil, inclusiv candidata la președinție Sviatlana Tsikhanouskaya, care a fugit din țară după rezultatul votului.

Mii de protestatari au ieșit în stradă pentru a-i cere lui Lukașenko să demisioneze, luptându-se cu autoritățile.

O reprezentantă a candidatei la prezidențiale a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă pentru lansarea noului consiliu de opoziție, a declarat că se așteaptă ca Tsikhanouskaya să se întoarcă în curând la Minks, pentru a acționa ca un garant la legocierile privind tranziția puterii.

„Acționăm exclusiv prin mijloace legale”, a spus Kovalkova. „Situația este critică. Autoritățile nu au de ales decât să vină la dialog. Altfel situația se va agrava ”.

Lukașenko anunță „măsuri adecvate” împotriva opoziției

Într-o conferință televizată, Lukașenko a descris consiliu de opoziție drept o „încercare de a acapara puterea” și a promis că va lua „măsuri adecvate” pentru ca aceasta să fie oprită.

Au existat semne din ce în ce mai mari că fostul șef de fermă colectivă sovietică își pierde stăpânirea asupra țării pe care a condus-o timp de 26 de ani, muncitorii intrând în grevă la fabricile de stat văzute de mult timp ca bastioane ale sprijinului său.

După ce au apărut videoclipuri pe internet care arătau niște ofițeri de poliție care își aruncau uniformele în coșurile de gunoi, Ministerul de Interne a recunoscut marți că unii polițiști și-au dat demisia.

Cel puțin trei protestatari au fost uciși și mii de reținuți în represiunea care a urmat alegerilor.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si