BNR, decizie importantă pentru toți românii. Ce se întâmplă cu dobânda-cheie

Banca Națională a României (BNR) a luat o decizie importantă în ședința de politică monetară de joi, 12 noiembrie.

Author: Razvan Ilie joi 12 noiembrie 2020 , 16:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis în ședința sa de joi menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, însă a hotărât r educerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută,

ceea ce induce mai multă lichiditate la dispoziția băncilor.

Citeste si: 5 produse pe care să nu le cumperi niciodată de Black Friday

Ce înseamnă decizia BNR de azi

Rezervele minime obligatorii (RMO) au fost reduse  de la 6 la 5 procente, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2020. Consiliul de Administrație al BNR a decis și menținerea actualului nivel pentru rata rezervelor minime obligatorii, pentru pasivele în lei la 8%.

Rezervele minime obligatorii sunt acele sume pe care băncile sunt obligate să le păstreze în conturile BNR.

În luna august 2020, BNR a luat decizia de a reduce rata dobânzii de politică mone­ta­ră de la 1,75 la 1,5%, în tendinţă cu ceea ce s-a petrecut

în regiune, un­de băncile centrale au re­laxat politica monetară chiar mai mult decât BNR. 

Analiștii economici au comentat la acel moment că reducerea ratei dobânzii de politică mo­ne­tară în România s-a întâmplat puţin mai de­vreme decât era așteptat.

„La începutul crizei, ţările din regiune au pornit cu deficite bugetare mult mai re­strânse sau chiar surplus bugetar dacă vor­bim de Cehia. Faţă de ce ne aşteptam noi, reducerea ratei dobânzii de politică mo­ne­tară în România s-a întâmplat puţin mai de­vreme. Noi ne aşteptam în ultimul trimestru din acest an, dar urmează tedinţa de relaxare a politicii monetare din regiune şi global“, au comentat economiștii.

Cum interpretează BNR decizia de azi

Economia globală și cea europeană au cunoscut o revenire puternică, deși parțială, în trimestrul III, cu sprijinul politicii fiscale și al politicii monetare, însă perspectiva acestora pe orizontul apropiat de timp s-a deteriorat vizibil, sub impactul noului val pandemic și al intensificării măsurilor restrictive asociate.

Pe plan intern, datele și informațiile apărute după ședința de politică monetară a CA al BNR din luna august evidențiază, de asemenea, o redresare peste așteptări a economiei pe parcursul verii, susținută de programele guvernamentale și de măsurile de politică monetară ale BNR, care se va întrerupe însă probabil spre finele acestui an, sau chiar se va inversa ușor, pe fondul recrudescenței pandemiei și al restricțiilor de mobilitate.

După cum arată oficialii BNR, rata anuală a inflației IPC a scăzut în septembrie la 2,45 la sută (2,68 la sută în august) și în octombrie la 2,24 la sută, coborând astfel vizibil sub nivelul prognozat, în principal pe fondul diminuării mult peste așteptări a prețurilor legumelor și fructelor. Ea a fost astfel în scădere față de ultima lună a trimestrului II, când s-a situat la 2,58 la sută, accentuându-și totodată descreșterea în raport cu nivelul de 4,04 la sută atins la finele anului anterior.

Așa cum s-a anticipat, economia a suferit o contracție severă în trimestrul II 2020, de 10,3 la sută în termeni anuali și 11,9 la sută în termeni trimestriali, sub impactul pandemiei și al măsurilor restrictive impuse în contextul stării de urgență. Declinul a fost cauzat în principal de scăderea amplă a consumului populației, în timp ce formarea brută de capital fix a continuat să crească ușor, pe fondul majorării investițiilor în utilaje și al rezilienței activității în construcții. Dinamica anuală a consumului administrației publice a rămas la un nivel de două cifre, deși s-a redus ușor față de trimestrul anterior.

Totodată, comprimarea masivă a exporturilor de bunuri și servicii a devansat-o vizibil pe cea importurilor determinând o reamplificare a dinamicii anuale a soldului negativ al balanței comerciale. Deficitul de cont curent a continuat totuși să scadă în termeni anuali ca urmare a ameliorării dinamicii balanței veniturilor primare și a celor secundare, pe seama veniturilor din participații la capital și a intrărilor din fonduri europene.

Cele mai recente evoluții ale indicatorilor cu frecvență ridicată arată o redresare mai consistentă a economiei în trimestrul III decât cea anticipată anterior, deși inegală din perspectivă sectorială. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si