Buna Vestire 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru Blagovestenie. Ce este bine să faci înn această zi

Buna Vestire 2023. Iată pe ce dată pică Buna Vestire în 2023! Află care sunt cele mai imprortante tradiții și obiceiuri de Buna Vestire!

Author: Laura Macovei sâmbătă 25 martie 2023 , 07:30

Buna Vestire 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru Blagovestenie

Buna Vestire 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru Blagovestenie

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Buna Vestire 2023. În popor  ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului sau Blagoveştenia.  Praznicul amintește de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. 

Buna Vestire 2023. Pe ce dată este?

În fiecare an, pe data de 25 martie este prăznuită Buna Vestire, prima sărbătoare închinată Maicii Domnului care mai este cunoscută în popor drept Blagoveştenia sau Ziua Cucului.

Citește și: Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!

În ziua Bunei Vestiri, Dumnezeu, Cel care pururea poartă grijă neamului omenesc a trimis pe Unul-Născut Fiul Său în lume, spre mântuirea noastră. 

Tradiții și obiceiuri românești de Buna Vestire 2023

În ziua de Buna Vestire, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „ Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”.  Astfel, băieții și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „ Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/pan m-oi însura (mărită)?”.

Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de așteptare. Dacă el tăcea, tăcerea să era semn că urmează o căsătorie grabnică. 

O altă superstiție spune că, de Buna Vestire este bine să se pună îngerilor în pragul casei sare și pâine pentru hrană, deoarece această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat.

Nu este bine să te cerți pentru că cei care fac acest lucru vor avea parte de necazuri.

Citeste si: Primele declarații ale mamei fetei al cărei corp neînsuflețit a fost găsit în lada unei canapele. Ce le-a spus femeia anchetatorilor- kanald.ro

Citeste si: Dana Roba va intra în cea de-a doua operație pe creier. Soțul ei încearcă să scape de pușcărie- wowbiz.ro

Citește și: Buna Vestire 2023. Ce se sărbătorește, de fapt, în această zi de mare sărbătoare?

În zona Bucovinei, în ziua de Buna Vestire nu se pun ouă la cloșcă, deoarece se spune că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

Buna Vestire 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru Blagovestenie

Buna Vestire 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru Blagovestenie

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de Buna Vestire, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

O altă tradiție din străbuni spune că de Buna Vestire credincioșii vor să iasă din casă flămânzi. În această zi este obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă pe stomacul gol.

Buna Vestire 2023. Ce NU este bine să faci?

Sărbătoarea Bunei Vestiri  este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a i-a vestit Sfintei Fecioare că Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. 

Citeste si: „Îmi este foarte dor de tine!” Care au fost ultimele cuvinte ale lui Stephan Pelger înainte să se spânzure. Suferea foarte mult după pierderea unei persoane apropiate- kfetele.ro

Citeste si: Zi neagră în lumea modei din România! Stephan Pelger a murit la 43 de ani. Celebrul designer a fost găsit spânzurat- radioimpuls.ro

Potrivit tradiției, în unele Biserici se ține post până la ora 17:00 când este susținută slujba de Sfânta Liturghie. Creștinii ortodocși care nu au mâncat și care s-au spovedit înainte se pot împărtăși. Toată comunitatea prezentă la slujba din Biserică poate mânca pește apoi.

În această zi, oamenii nu au voie să se certe pentru că se spune că vor avea necazuri pe tot parcursul anului dacă se vor certa.

În ziua de Buna Vestire creștinii ortodocși nu trebuie să lucreze. Se spune că cei care lucrează de Ziua Cucului nu vor avea parte de spor tot anul. 

Tot în ziua de Buna Vestire nu este bine să se doarmă mult pentru că persoanele care fac acest lucru vor fi somnoroși tot restul anului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si