Buna Vestire, cea mai mare sarbatoare a Maicii Domnului. Ce este bine sa faci sambata si ce trebuie sa eviti

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Webeditor: A.C. Author: A.S. vineri 24 martie 2017 , 09:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarbatorile Maicii Domnului.
Parintele profesor Ene Braniste sustine ca sarbatoarea a fost introdusa la Roma de papa Leon al II lea (681-683).

La inceput aceasta era doar locala si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Domnului, scrie crestinortodox.ro.

Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii.

Pe langa semnificatia religioasa, in ziua de Buna Vestire in unele zone din tara se spune ca atunci canta cucul prima oara. In traditia populara cucul este vestitorul de lucruri importante din viata de zi cu zi a omului. In trecut se credea ca in momentul in care o persoana il auzea pentru prima oara cantand in acel an, omul trebuia sa numere de cate ori acesta canta.

Astfel, omul afla cati ani mai are de trait.

Conform unei superstitii de Buna Vestire este bine sa se puna in pragul casei sare si paine pentru hrana ingerilor. In vestul tarii, Buna Vestire mai este cunoscuta si sub denumirea de Zamislirea Domnului. In calendarul popular, Buna Vestire mai poarta si numele de Blagovestenii sau Ziua Cucului.

Dupa cum spune si numele sarbatorii, aceasta zi aduce mereu crestinilor o veste minunata. In aceasta zi oamenii nu trebuie sa se certe deoarece este mare pacat. Persoanele care se cearta in ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul. In regiunea Bucovinei, de Buna Vestire nu se pun oua la closca deoarece se crede ca puii ar putea iesi cu doua capete si patru picioare.

In alte regiuni, pentru a se asigura ca vor avea parte de roade bogate in livezi, oamenii amenintau pomii cu toporul dupa care ii stropeau cu tuica. Tot in aceasta zi persoanele din Maramures aduna toate lucrurile nefolositoare de prin curti si le dau foc. Acest obicei poarta numele de Noaptea focurilor si este practicat de catre toti maramuresenii, incepand decu ziua si durand de obicei dupa miezul noptii sau chiar pana in zori.

Datorita faptului ca in aceasta zi este dezlegare la peste, o superstitie spune ca persoana care gusta in aceasta zi peste se va simti intregul an precum pestele in apa. In popor se mai spune ca toti pescarii nu ar trebui sa arunce cu mamaliga in apa in ziua de Buna Vestire. In caz contrar, toti pestii din acea apa vor muri.

Sursa: calendarulortodox.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si