Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021: Anunț privind stagiul de cotizare

Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021. Guvernul a propus o noua lege a pensiilor care presupune eliminarea inechităților din sistem și unele modificări. De exemplu, stimularea muncii până la 70 de ani.

Author: Alina Raducu joi 08 iulie 2021 , 16:16

Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021
Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021. Potivit PNRR, se are în vedere realizarea unui cadru legal care să permită persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână active și după vârsta de 65

de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Care este vârsta de pensionare pentru bărbați în 2021?

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Pentru a vă putea calcula vârsta de pensionare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, puteți accesa site-ul oficial al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate chiar aici http://cnas.md/calc/index.

Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021
Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie

“Se va stimula astfel îmbătrânirea activă și valorificarea avantajelor competitive ale lucrătorilor vârstnici, inclusiv experiența vastă a acestora”, mai precizează sursa citată.

Totodată, pentru stimularea rămânerii în activitate, chiar și după vârsta standard de pensionare, Guvernul propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani.
Totodată, în noua Lege privind sistemul public de pensii, este propusă și egalizarea vârstei standard de pensionare și cresterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, asigurată de Ministerul de Finanțe, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021
Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Tinerii primesc bani de la Guvern ca să-și cumpere calculatoare. Care sunt condițiile

Care este stagiul de cotizare care va rămâne în noua lege a pensiilor?

Astfel, definiția stagiului de cotizare se regăsește și în actuala legislație privind sistemul public de pensii și va fi preluată ca atare și în noua propunere de lege.

  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
  • Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Însă, pentru în diferite domenii profesionale există excepții de la regula stagiului complet de cotizare, ce vor fi analizate în perspectiva preluării acestora în noua legislație, potrivit documentului citat.

Totodată, noua lege prevede modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.
Noul act normativ de pensii mai prevede plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut, spune documentul.

Citeste si: Veste bombă despre pensiile românilor. Ce planuri are alianța de guvernare

Guvernul a trasnmis că adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul 4 din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si