Calendar creștin-ortodox 2021. Astăzi este sărbătoare mare. Ce este interzis să faci în 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului

Astăzi, 2 februarie 2021, la 40 de zile de la Sărbătoarea Sfântă a Nașterii Domnului, Biserica sărbătorește un eveniment important din viața pământească a lui Iisus Hristos.

Andreea Bolocan, marți 02 februarie 2021 , 10:00

ce se sarbatoreste astazi calendar crestin ortodox intampinarea domnului sarbatoare azi 2 februarie
Ce se sărbătorește astăzi, pe 2 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În ziua de 2 februarie creștinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Tot în această zi, spiritualitatea populară păstrează sărbătoarea numită Stretenie sau Ziua Ursului.

Tradiția zilei de 2 februarie

Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic. Oamenii puneau schimbarea

vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștiga bunăvoința animalului sălbatic, ei așezau pe potecile pe unde obișnuia să treacă acesta, bucăți de carne sau vase cu miere de albine.

Prăznuirea Întimpinării Domnului s-a aşezat în vremea împărăţiei lui Iustinian. Înainte de asta, deşi se făcea în Biserică amintire  despre Întimpinarea Domnului, nu era prăznuită ca sărbătoare. Iustinian, dreptcredinciosul împărat, a poruncit să se cinstească ca un praznic dumnezeiesc al Născătoarei de Dumnezeu, precum sunt şi alte praznice mari.

Citeste si: Cu ce diferă sărbătorile cu cruce neagră față de cele cu cruce roşie

Pe 2 februarie se face amintire despre momentul în care Hristos este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei.

În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana.

Potrivit Traditiei, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul “Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, a înlocuit termenul “fecioara” cu “femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Calendar Ortodox pentru luna februarie 2021. Când e cruce roșie și ce sfinți sunt prăznuiți

Ce nu este bine să faci în ziua de 2 februarie

În această zi de mare sărbătoare este interzis să faci orice muncă, orice activitate. Este recomandat mersul la Biserică, la Sfânta Liturghie și rugăciunea. Astfel, este bine să mergi în dimineața acestei zile, la biserică.

Să te rogi pentru cei dragi. Să stai la Sfânta Liturghie și să aprinzi o lumânare pentru cei pe care îi iubești. Astăzi, la Biserică se cântă aceasta cântare unică în Biserica Ortodoxă.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
SURVIVOR ROmania 2021. Zannidache, detalii in premiera despre relatia cu Ana Porgras!... SURVIVOR ROmania 2021. Zannidache, detalii in premiera despre relatia cu Ana Porgras! Starlin si Jador s-au incaierat in timpul Jocului de Recompensa! Cine i-a despartit?
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Lidl şi-a luat clienţii prin surprindere: "Lidl Tour îşi încheie activitatea în... Lidl şi-a luat clienţii prin surprindere: "Lidl Tour îşi încheie activitatea în România"
monitorulcj.ro
Incendiu la Spitalul din Câmpia Turzii! Pompierii intervin de urgență Incendiu la Spitalul din Câmpia Turzii! Pompierii intervin de urgență
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si