Calendar Ortodox pentru luna februarie 2021. Când e cruce roșie și ce sfinți sunt prăznuiți

În fiecare lună a anului sunt sărbători religioase importante, dar și zile trecute cu cruce neagră. În calendarul bisericesc sunt trecute și zilele de post și dezlegări la pește. Dacă în calendarul ortodox din luna ianuarie a anului 2021 am avut cinci sărbători de cruce roșie, în calendarul creștin ortodox din februarie 2021 este specificată o singură sărbătoare de cruce roșie.

Alina Raducu, marți 26 ianuarie 2021 , 18:53

Calendar Ortodox pentru luna februarie 2021. Când e cruce roșie și ce sfinți sunt prăznuiți
Calendar Ortodox pentru luna februarie 2021. Când e cruce roșie și ce sfinți sunt prăznuiți
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată care sunt sărbătorile religioase din luna februarie 2021!

Calendar ortodox februarie 2021

Calendarul creștin ortodox din luna februarie 2021 are doar o singură sărbătoare, iar aceasta este Întâmpinarea Domnului.

Trebuie știut că diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este oferită de bogăția și solemnitatea slujbelor. Într-o zi de sărbătoare de cruce roșie, este recomandat credincioșilor să nu lucreze decât ceea ce este absolut necesar, deoarece păcatul apare atunci când se săvârște o lucrare ce nu este necesară în acea zi de sărbătoare.

Care sunt sărbătorile din calendar cu cruce roșie și cruce neagră?

- Sărbători mari – praznice împărătești, sărbătorile Maicii Domnului și ale sfinților importanți. Acestea sunt trecute cu cruce roșie încadrată de cerc sau paranteze, semn distinctiv pentru importanța slujbei;

- Sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu – acestea sunt trecute fie cu crucea roșie, fie cu cruce neagră cu o singură paranteză;


- Sărbătorile sfinților fără priveghere – sunt marcate în calendar cu o cruce simplă;
- Sărbătorile sfinților mai puțin însemnați – sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie, iar în calendar sunt
trecute cu cruce neagră.

În luna februarie 2021, în calendarul creștin ortodox, există numai o sărbătoare de cruce roșie, și anume, Întâmpinarea Domnului. Totuși, în aceeași lună mai avem și două sărbători de cruce neagră, iar acestea sunt Sfântul haralambie și Întaia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul.

Citeste si: Calendar Ortodox. Mâine este sărbătorită o mare sfântă. Mii de românce îi poartă numele

Sărbători în luna februarie 2021

Întâmpinarea Domnului – sărbătoare de cruce roșie

Sfântul Haralambie – sărbătoare de cruce neagră

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul – sărbătoare de cruce neagră

Diferența dintre sărbătorile de cruce roșie și de cruce neagră

Diferența este că în sărbătorile de cruce roșie nu se lucrează, dacă nu există obligația de a merge la lucru, și se merge la biserică penrru rugăciune.

La sărbătorile de cruce neagră se cinstesc cele ale sărbătorii, prin rugăciune, dar se poate lucra în mod obișnuit.

Calendar Ortodox pentru luna februarie 2021. Când e cruce roșie și ce sfinți sunt prăznuiți
Calendar Ortodox pentru luna februarie 2021. Când e cruce roșie și ce sfinți sunt prăznuiți

În total, acestea sunt cele trei sărbători din calendarul crești ortodox al lunii februarie 2021. Iar în galeria foto a articolului găsiți acest calendar care vă va ghida în respectarea sărbătorilor din a doua lună a anului ce vine, putând salva imaginile.

Citeste si: 5 cărți de religie pe care le poți dărui cuiva drag vara aceasta


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
A urlat de durere! Jador, accidentare gravă la Survivor România 2021: „Dacă mă vede... A urlat de durere! Jador, accidentare gravă la Survivor România 2021: „Dacă mă vede mama...” Care a fost verdictul medicului?
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
PRIMELE CAZURI de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România! În ce... PRIMELE CAZURI de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România! În ce orașe au fost depistate?
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si