
1 din 2 | Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi?

2 din 2 | Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi? Iată ce sfinți sunt prăznuiți astăzi de Biserica Ortodoxă!
Calendar ortodox 13 august 2021. Vineri, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Tihon de Zadonsk.
Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
Astfel, Sfântul Tihon s-a născut în 1724 într-o familie de oameni săraci. Tatăl acesta a murit când el era mic și pentru că trăiau în condiții grele, el merega să lucreze la țărani pentru a-și întreține familia.
Chiar dacă a trăit în sărăcie, Sfântul Tihon a învățat și a ajuns la o școală bisericească, apoi la seminarul din Novgorod, unde a fost numit profesor de retorică. În aceși ani cât a fost profesor, el se ruga neîncetat la Dumnezeu și citea foarte mult.
Însă, într-o noapte, Sfântul Tihon a văzut pe cer o lumină puternică și apoi și-a dorit foarte mult să se călugărească.
Deși el ar fi vrut să aibă o viață de monah presărată cu pace și rugăciune, Sfântul Tihon a fost numit episcop la vârsta de doar 37 de ani.
Cu toate acestea, însă, Sfântul Tihon s-a îmbolnăvit de tânăr și s-a retras pe Muntele Zadonsk unde și-a trăit restul zilelor în rugăciune. Acesta nu mai mergea la biserică și rar ieșea din chilie. El stătea și se ruga și medita asupra morții în fața sicriului pe care și-l pregătise.
Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate
Totodată, cu trei zile înainte de moartea sa, a chemat pe cei apropiați și pe binefăcătorii săi și le-a zis, arătându-le crucea: „Mă voi ruga Domnului pentru voi toți”, a cestea fiind ultimele sale cuvinte, iar trei zile după aceea, el a adormit întru Domnul, la vârsta de 59 de ani.
Calendar ortodox 13 august 2021. Rugăciunea către Sfântul Tihon de Zadonsk
"Condacul Sfântului Ierarh Tihon
Fecioara astăzi...
Întru sihăstrie de Dumnezeu iubitorule, sfinte, petrecând, puterea Mântuitorului de sus ai luat, idolii înşelăciunii ai surpat şi pe popoare le-ai mântuit, demonii ai gonit, bolile ai vindecat. Pentru aceasta te cinstim pe tine ca pe un prieten al lui Dumnezeu, Sfinte Tihone Preafericite.
Canon de rugăciune către Sfântul Tihon
Tropar Sfântului Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei, glasul 1:
Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă.
Citeste si: Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021?
Cântarea 1, glasul al 4-lea:
Irmosul:
Pe Voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, Te rog în adâncul nepătimirii îneacă-i. Că ţie, ca într-o alăută, întru omorârea trupului, să-ţi cânt cântare de biruinţă.
Stih: Sfinte Părinte Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel ce stai lângă scaunul lui Dumnezeu, purtând cunună ca unul ce ai vieţuit pe pământ cu cuviinţă şi eşti luminat cu lumină neînserată, luminează-mă inima şi cugetul, ca să laud viaţa ta cea întocmai cu îngerii, Fericite Părinte Tihon.
Stih: Sfinte Părinte Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Odrăslind sfinţit din rădăcină lăudată şi fericită, cu adevărat te-ai arătat ca o ramură plină de bună rodire şi de credinţă şi de nădejde, de dragoste şi de darul minunilor celor preaslăvite, de Dumnezeu insuflate.
Citeste si: Rugăciune pentru Postul Sfintei Marii: Trebuie să o rosteşti în fiecare dimineaţă până pe 15 august
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Prin ostenelile sihăstriei şi prin rugăciunea cea neîncetată omorând patimile cele ce omoară sufletul, te-ai adus pe tine însuţi jertfă curată şi deplină lui H ristos, Cel Ce S-a jertfit pentru noi, părinte.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce ai născut pe Hristos din curate coapsele tale, Prea Curată, ne-ai ridicat pe noi, care am fost căzuţi în prăpastia care duce la pieire; ci ca Una ce ai îndrăzneală, roagă-L pe Dânsul, să ne izbăvească de primejdii pe noi robii tăi. Amin".
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.