Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Calendar ortodox 23 octombrie 2021: Iată ce sărbătoare este sâmbătă şi ce nu ai voie să faci în această zi!

Author: Alina Raducu vineri 22 octombrie 2021 , 12:00

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. În data de 23 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfantul Iacob, ruda Domnului.

Cine a fost Sfantul Iacob, ruda Domnului?

Sfantul Iacob este numit fratele Domnului, deoarece a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria.

Totodată, Sfântul Iacob este mai degrabă var al lui Hristos si nu frate, pentru ca Mantuitorul S-a nascut pe cale supranaturala, astfel nu a fost rodul legaturii dintre Iosif si Fecioara Maria. Daca il intalnim si sub numele de "fratele Domnului", trebuie sa stim ca la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse intr-un singur cuvant: frate.

Mama Sfântului Iacob, Salomeea, era ruda Maicii Domnului, iar Iosif ajunge sa fie logodnicul Mariei la batranete, dupa moartea sotiei sale Salomeea.

Conform traditiei, Sfântul Iacob a calatorit in Egipt impreuna cu tatal sau Iosif, cu Fecioara Maria si Pruncul, in vremea in care Irod cauta sa-L omoare

pe Hristos.

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Ascult muzica noastră și plâng” Cristina Ciobănașu nu poate uita ce a trăit cu Vlad Gherman- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase importante

Iacob a fost primul episcop al Iersualimului. A alcatuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrata de Sfintii Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur.

De asemenea, liturghia Sfantului Iacob se savarseste si in zilele noastre in Biserica Ortodoxa Greaca, pe 23 octombrie, in ziua sa de praznuire.

Totodată, Sfantul Apostol Iacob a convertit multi iudei si elini la credinta crestina. Cand Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotarat sa-l ucida. Potrivit Traditiei, batranii iudeilor i-au spus lui Iacob sa urce pe aripa Templului sis a graiasca de acolo impotriva lui Hristos. Iacob a urcat, insa a marturisit in fata celor prezenti ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu. In urma acestei marturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim si ucis cu pietre.

Tot astazi se face și pomenirea: Sfantului Cuvios Ignatie, patriarhul Constantinopolului; Sfantului Cuvios Macarie Romanul; Sfantului Cuvios Nichifor; Sfantului Cuvios Petronie si a doi sfinti tineri.

Citeste si: Paşte 2022: Pe ce dată pică Paştele catolic şi ortodox? Calendar

Troparul Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului

Glasul 2
Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic esti de neinduplecat; indrazneala ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roaga pe Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si