Calendar ortodox 25 martie 2023. În fiecare an, pe data de 25 martie este prăznuită Buna Vestire, prima sărbătoare închinată Maicii Domnului care mai este cunoscută în popor drept Blagoveştenia sau Ziua Cucului. Este și zi cu dezlegare la pește.

În popor,  ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului sau Blagoveştenia.  Praznicul amintește de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. 

Buna Vestire: Sărbătoare mare sâmbătă

În ziua Bunei Vestiri, Dumnezeu, Cel care pururea poartă grijă neamului omenesc a trimis pe Unul-Născut Fiul Său în lume, spre mântuirea noastră. 

Rolul acestei sărbători este de a aminti ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Fecioarei Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos. 

„La praznicul Bunei Vestiri, Dumnezeu, care pururea poartă grijă neamului omenesc, a trimis pe Unul-Născut Fiul Său în lume, spre mântuirea noastră.

Citește și: VIDEO- A început postul Ramadan! Alina Gorghiu, președinta Senatului a subliniat importanța drepturilor minorităților etnice

Acesta a încredințat taina doar unuia din slujitorii Săi, slăvitului Arhanghel Gavriil. L-a trimis pe acesta, mai înainte cu nouă luni de Naşterea după trup a Fiului, la Sfânta Fecioară Maria, din Nazaret.

Venind îngerul în cetatea Nazaret, i-a zis: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!” (Luca 1, 28). 

„Nu te teme, Marie, că ai har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui – Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema, şi Domnul Dumnezeu. Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit” (Luca 1, 30-33).

Tradiții și obiceiuri românești

În ziua de Buna Vestire, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „ Cucu-n spate mi-a cântat/și moartea m-a săgetat!”. 

Calendar ortodox 25 martie 2023. Buna Vestire: Sărbătoare mare sâmbătă

Calendar ortodox 25 martie 2023. Buna Vestire: Sărbătoare mare sâmbătă

[Sursa foto: PixaBay]

Astfel, băieții și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „ Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/pan m-oi însura (mărită)?”.

Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de așteptare. Dacă el tăcea, tăcerea să era semn că urmează o căsătorie grabnică. 

O altă superstiție spune că, de Buna Vestire este bine să se pună îngerilor în pragul casei sare și pâine pentru hrană, deoarece această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat.

Citește și: Calendar ortodox 24 martie 2023. Ce sfânt este celebrat vineri, cu o zi înainte de Buna Vestire

Nu este bine să te cerți pentru că cei care fac acest lucru vor avea parte de necazuri.

În zona Bucovinei, în ziua de Buna Vestire nu se pun ouă la cloșcă, deoarece se spune că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de Buna Vestire, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

O altă tradiție din străbuni spune că de Buna Vestire credincioșii vor să iasă din casă flămânzi. În această zi este obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă pe stomacul gol.

Calendar creștin-ortodox martie 2023

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

1 M Sf. Cuv. Mc. Evdochia; Sf. Cuv. Domnina (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post.Nu se fac nunți)

2 J Sf. Sfințit Mc. Teodot, ep. Chiriniei; Sf. Mc. Isihie (Canonul cel Mare, partea a IV-a) (Post. Nu se fac nunți)

3 V Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc (Post. Nu se fac nunți)

4 S Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel și sora sa, Iuliana (Sâmbăta Sf. Teodor Tiron- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)  

5 D Sf. Mc. Conon din Isauria și Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

6 L Sf. 42 de Mc. din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Post. Nu se fac nunți)

7 M Sf. Sfințiți Mc. Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie, ep. din Herson; Sf. Sfințit Mc. Efrem, ep. Tomisului  (Post. Nu se fac nunți)

8 M Sf. Ier. Mărt. Teofilact, ep. Nicomidiei (Post. Nu se fac nunți)

9 J † Sf. 40 de Mc. din Sevastia (Pomenirea morților- Moșii de primăvară) (Dezlegare la ulei  i vin. Nu se fac nunți)  

10 V Sf. Mc. Codrat, Ciprian, Dionisie și cei împreună cu ei (Post. Nu se fac nunți)

11 S Sf. Ier. Sofronie, patr. Ierusalimului (Sâmbăta a II-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)  

12 D Sf. Cuv. Teofan Mărt. Sf. Ier. Grigorie Dialogul, ep. Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

13 L Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nichifor, patr. Constantinopolului (Post. Nu se fac nunți)

14 M Sf. Cuv. Benedict de Nursia; Sf. Sfințit Mc. Alexandru, pr. din Pidna (Post. Nu se fac nunți)

15 M Sf. Mc. Agapie și Plisie, Timolau (Post. Nu se fac nunți)

16 J Sf. Mc. Sabin Egipteanul; Sf. Cuv. Hristodul din Patmos (Post. Nu se fac nunți)

17 V Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu (Post. Nu se fac nunți)

Citeste si: Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam seama că nu ne ajung banii de două banane, ci doar de una.”- kfetele.ro

Citeste si: "E cumva o glumă?!" Cum a apărut Kate Middleton pe coperta unei prestigioase publicații din Anglia- radioimpuls.ro

18 S Sf. Ier. Chiril, arhiep. Ierusalimului (Sâmbăta a III-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)  

19 D Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria; Sf. Mc. Marian diac. (Dezlegare la ulei  și vin. Nu se fac nunți)

20 L Sf. Cuv. Mc. uciși în M. Sf. Sava cel Sfințit (Post. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Ier. Iacob Mărt.; Sf. Cuv. Serapion; (Post. Nu se fac nunți)

22 M Sf. Sfințit Mc. Vasile, pr. din Ancira; Sf. Mc. Drosida, fiica împ. Traian (Post. Nu se fac nunți)

23 J Sf. Cuv. Mc. Nicon și cei 199 ucenici ai lui (Post. Nu se fac nunți)

24 V Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri; Sf. Ier. Artemon, ep. Seleuciei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 S (†)  Buna Vestire  (Blagoveștenia) (Sâmbăta a IV-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)  

26 D Odovania Praznicului Bunei Vestiri; Soborul Sf. Arh. Gavriil;  Sf. Mc. Montanus, pr. și soția sa, Maxima; Sf. 26 de Mc. din Goția   (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

27 L Sf. Mc. Matrona din Tesalonic; Sf. Mc. Filit și Lidia, soția sa, cu cei 4 fii ai lor (Post. Nu se fac nunți)

28 M Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, de ex. Pelechitului; Sf. Cuv. Ștefan, făcătorul de minuni (Post. Nu se fac nunți)

29 M Sf. Sfințiți Mc. Marcu, ep. Aretuselor și Chiril diac.; Sf. Mc. Iona și Varahisie (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)

30 J Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Cuv. Euvula, mama Sf. Pantelimon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

31 V Sf. Sfințit Mc. Ipatie, ep. Gangrei; Sf. Mc. Veniamin, diac. (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți) 

Citește și: Buna Vestire 2023. Cele mai frumoase mesaje, urări și felicitări creștine „Sfânta zi a Bunei vestiri să va aducă iubire şi sănătate, credinţă şi speranţă, înţelegere şi armonie”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si