Calendar ortodox 8 decembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?

Calendar ortodox 8 decembrie 2022. Sărbătoare importantă pentru toți creștinii ortodocși. Iată ce sfânt este cinstit joi, pe 8 decembrie 2022, în Biserica Ortodoxă!

Author: Madalina Grigore joi 08 decembrie 2022 , 06:39

Calendar ortodox 8 decembrie 2022.

Calendar ortodox 8 decembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 8 decembrie 2022. În fiecare an, pe date de 8 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Patapie. 

Iată cine a fost acesta!

Calendar ortodox 8 decembrie 2022: Cine a fost Sfântul Cuvios Patapie?

Sfântul Cuvios Patapie a trăit în secolul al VII-lea și era originar din Tebaida Egiptului. Când a văzut deșertăciunea lumii a ales să se călugărească și a stat mulți ani în pustietatea Egiptului. Sfântul Cuvios Patapie a ales să îl urmeze pe Iisus Hristos, sa dedicat vieții monahale și-a petrecut timpul pentru a-și curăța trupul și mintea de patimi.

Când oamenii au auzit despre Sfântul Cuvios Patapie au mers în locul unde acesta s-a retras pentru a fi ajutați și pentru a primi sprijinul de care aveau nevoie. Sfântul Cuvios Patapie a decis să plece la Constantinopol când a văzut numărul mare de oameni care vin să îi ceară ajutorul. Sfântul Cuvios Patapie a crezut că se va putea ascunde mai bine în marea metropolă decât în pustietate, și-a ridicat o mică căsuță aproape de Biserica Valherne, unde ascuns și-a continuat viața ca și când se afla în pustietatea de unde a plecat.

Citește și: Viața Sfintei Mucenița Filofteia. O sărbătorim în fiecare an pe 7 decembrie

Chiar dacă a vrut să stea ascuns, într-o zi în casa Sfântului Cuvios Patapie a venit un copil, purtat de rânduiala dumnezeiască, care era orb din naștere. Sfântul Cuvios Patapie s-a rugat lui Dumnezeu, iar copilul a putut vedea. Minunea făcută de Sfântul Cuvios Patapie a devenit cunoscută în tot Constantinopolul, iar oamenii care aveau probleme mergeau a acesta pentru a fi vindecați, mângâiați și ajutați cu o povață.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Calendar ortodox 8 decembrie 2022.

Calendar ortodox 8 decembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?

[Sursa foto: PixaBay]

O altă minune pe care Sfântul Cuvios Patapie a făcut-o este cea a unui înalt demnitar de idropică doar făcând asupra acestuia semnul crucii și ungându-l cu untdelemn sfințit. Un tânăr care era chinuit de mult timp de duhurile rele a fost vindecat după ce Sfântul Cuvios Patapie când i-a făcut semnul Sfintei Cruci. Multe dintre minunile sale au făst săvârșite doar prin rugăciunea către Iisus Hristos și făcând semnul Sfintei Cruci.

Potrivit tradiției, moaștele Sfântului Cuvios Patapie au fost așezate într-o criptă, la o mănăstire, lângă un paraclis unde se oficiau slujbe pentru cinstirea acestuia. În anul 1904 pereții au fost dărâmați și au fost descoperite moaștele Sfântului Cuvios Patapie. În prezent, la Catedrala Episcopală din Galați există o rasă care a fost a Sfântului Cuvios Patapie.

Citește și: Calendar ortodox 7 decembrie 2022: Ce sărbătoare este miercuri?

Citeste si: “Am fost foarte afectată.” Catinca Roman, prima reacție după ce sora ei, Oana, a dezvăluit că nu vrea să-și viziteze mama- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

În această zi mai sunt cinstiți:

  • Sfinții Apostoli din cel 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar si Onisifor; 
  • Cuviosul Părintelui nostru Sofronie, episcopul Ciprului; 

Calendar ortodox 8 decembrie 2022.

Calendar ortodox 8 decembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar ortodox 2022 decembrie- sărbători

Iată  calendarul ortodox  pentru luna decembrie 2022!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv (Tedeum- Ziua Națională a României) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului (Post. Nu se fac nunți)
3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVII-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove); Ap. Efeseni VI, 10-17; Ev. Luca XIII, 10-17; glas 8, voscr. 3
5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVIII-a după Rusalii (a Sf. Strămoși; Pilda celor poftiți la cină); Ap. Coloseni III, 4-11; Ev. Luca XIV, 16-24; glas 1, voscr. 4
12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie (Post. Nu se fac nunți)
15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)
17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sf. Părinți după trup ai Domnului; Genealogia Mântuitorului); Ap. Evrei XI, 9-10; 32-40; Ev. Matei I, 1-25; glas 2, voscr. 5
19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; (Post. Nu se fac nunți)
20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post. Nu se fac nunți)
22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)
24 S Sf. Mc. Eugenia (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)
(†) Duminica Nașterii Domnului; Ap. Galateni IV, 4-7; Ev. Matei II, 1-12; glas 3, voscr. 6
26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)
27 MA treia zi de Crăciun; † Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)
28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia (Harți. Nu se fac nunți)
29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)
30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)
31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

Citește și:  Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si