Viața Sfintei Mucenița Filofteia. Iată care a fost viața Sfintei Filofteia, dar și ce tradiții trebuie respectate pe data de 7 decembrie 2022.

Viața Sfintei Mucenița Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de oraşul Târnovo (Veliko Târnovo din Bulgaria de astăzi), capitala Țaratului (româno-bulgar), într-o familie de țărani.

Aceasta a fost crescută cu evlavie de mama sa, care moare când Filofteia era încă mică.

Filofteia postea, asculta Scripturile, învăța să-și păzească neîntinată fecioria. Mai mult de atât, era foarte milostiva. Ea  săvârșea cu statornicie și răbdare toate faptele bune.

După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară. Mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia. Aceasta o bătea și o certa, părând-o tatălui ei ca și acesta să o certe.

Citește și: La mulți ani de Sf. Nicolae 2022: Mesaje, urări și felicitări pentru Nicolae, Nicu, Nicoleta și Nicole!!!

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Filofteia nu se oprea din înfăptuirea binelui față de ceilalți și le împărțea săracilor și flămânzilor hainele ei și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea ca să o ducă la țarină tatălui ei. Atunci când a aflat de faptele ei, tatăl ei este biruit de mânie și uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucând-o de cosițe ca să o bată până ce se va liniști.

Deoarece nu mai era stăpân pe el, a aruncat în ea cu toporul pe care-l avea la brâu și, lovind-o, a rănit-o la un picior. Iar din această rană sfânta a murit pe loc. Și tot locul acela s-a umplut de lumină.

Atunci când a murit, Filofteia avea 12 ani.

Sfânta Mucenița Filofteia este sărbătorită în fiecare an pe 7 decembrie

Anual, pe data de 7 decembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia.

De Sfânta Filofleia, e dezlegare la pește și sărbătoarea este marcată de mai multe tradiții și superstiții. Din bătrâni se spune că tinerii care vor să se cunune în curând trebuie să meargă pe 7 decembrie la racla cu moaștele Sfintei Filofteia. Rugăciunile spune la căpătâiul ei fac minuni, conform tradiției. 

Citeste si: Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume fiica. „Este inimaginabil. Te simți mic și vinovat că ai făcut ceva.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce temperaturi vor fi la mare în weekendul 20-21 iulie 2024?- radioimpuls.ro

Pentru că Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, azi e bine să se ofere pomană copiilor cu o situație financiară modestă. Se spune că dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

De Sfânta Filofteia 2022 nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie.

Citește și: Sfânta Mucenița Filofteia 2022: Cruce roșie în calendarul ortodox! Tradiții pentru ziua de 7 decembrie 2022


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si