Viața Sfintei Mucenița Filofteia. O sărbătorim în fiecare an pe 7 decembrie

Viața Sfintei Mucenița Filofteia. Pe data de 7 decembrie 2022, creștin ortodocșii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia.

Author: Alexandra Bercea marți 06 decembrie 2022 , 14:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Viața Sfintei Mucenița Filofteia. Iată care a fost viața Sfintei Filofteia, dar și ce tradiții trebuie respectate pe data de 7 decembrie 2022.

Viața Sfintei Mucenița Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de oraşul Târnovo (Veliko Târnovo din Bulgaria de astăzi), capitala Țaratului (româno-bulgar), într-o familie de țărani.

Aceasta a fost crescută cu evlavie de mama sa, care moare când Filofteia era încă mică. Filofteia postea, asculta Scripturile, învăța să-și păzească neîntinată fecioria. Mai mult de atât, era foarte milostiva. Ea  săvârșea cu statornicie și răbdare toate faptele bune.

După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară. Mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia. Aceasta o bătea și o certa, părând-o tatălui ei ca și acesta să o certe.

Citește și: La mulți ani de Sf. Nicolae 2022: Mesaje, urări și felicitări pentru Nicolae, Nicu, Nicoleta și Nicole!!!

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro

Filofteia nu se oprea din înfăptuirea binelui față de ceilalți și le împărțea săracilor și flămânzilor hainele ei și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea ca să o ducă la țarină tatălui ei. Atunci când a aflat de faptele ei, tatăl ei este biruit de mânie și uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucând-o de cosițe ca să o bată până ce se va liniști.

Deoarece nu mai era stăpân pe el, a aruncat în ea cu toporul pe care-l avea la brâu și, lovind-o, a rănit-o la un picior. Iar din această rană sfânta a murit pe loc. Și tot locul acela s-a umplut de lumină.

Atunci când a murit, Filofteia avea 12 ani.

Sfânta Mucenița Filofteia este sărbătorită în fiecare an pe 7 decembrie

Anual, pe data de 7 decembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia.

De Sfânta Filofleia, e dezlegare la pește și sărbătoarea este marcată de mai multe tradiții și superstiții. Din bătrâni se spune că tinerii care vor să se cunune în curând trebuie să meargă pe 7 decembrie la racla cu moaștele Sfintei Filofteia. Rugăciunile spune la căpătâiul ei fac minuni, conform tradiției. 

Citeste si: ”Ar fi bine măcar să își vadă de ale lui! ” Oana Roman, noi afirmații despre Marius Elisei și Catinca Roman! Cum au reacționat cei doi- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Pentru că Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, azi e bine să se ofere pomană copiilor cu o situație financiară modestă. Se spune că dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

De Sfânta Filofteia 2022 nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie.

Citește și: Sfânta Mucenița Filofteia 2022: Cruce roșie în calendarul ortodox! Tradiții pentru ziua de 7 decembrie 2022


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si