Sfânta Mucenița Filofteia 2022. Creștin ortodocșii o prăznuiesc pe Sfânta Filofteia pe data de 7 decembrie 2022. Sărbătoarea vine cu o serie de tradiții care trebuie respectate. Iată care sunt acestea!

Cine a fost Sfânta Filofteia?

Sfânta Muceniță Filofteia, cunoscută și sub numele de Poitra lui Nicolae,  a trăit în sudul Dunării, în sec. al XIII-lea.

În ciuda faptului că era dedicată întru-totul credinței pentru Hristos, aceasta a fost ucisă chiar de către propriul tată, la vârsta de doar 12 ani, din cauza faptului că a arătat milă față de oamenii sărmani.

Citește și: Calendar ortodox 7 decembrie 2022: Ce sărbătoare este miercuri?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Sfintele sale moaște s-au aflat la Curtea de Argeș, de la sfârșitul sec. al XIV-lea, însă au fost duse inițial la Tarnovo, acolo unde au rămas până în anul 1393. Ulterior, acestea au fost mutate la Vidin, unde au stat până în anul 1396. 

Odată cu trecerea anilor, a crescut și amenințarea turcă, motiv pentru care sfintele sale moaște au fost oferite domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân, care le-a așezat în vechea ctitorie domnească, de la Curtea de Argeș. 

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia

De Sfânta Filofleia, e dezlegare la pește și sărbătoarea este marcată de mai multe tradiții și superstiții. Din bătrâni se spune că tinerii care vor să se cunune în curând trebuie să meargă pe 7 decembrie la racla cu moaștele Sfintei Filofteia. Rugăciunile spune la căpătâiul ei fac minuni, conform tradiției. 

Pentru că Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, azi e bine să se ofere pomană copiilor cu o situație financiară modestă.

Se spune că dacă aceștia primes haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

De Sfânta Filofteia 2022 nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie.

Citește și: Cum este sărbătorit Sfântul Nicolae în alte țări?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si