Echinocțiul de primăvară 2022 va avea loc pe data de 20 martie, la ora 17:33, a anunțat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. 

Din punct de vedere etimologic, „echinocțiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care la rândul său provine din latină „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”. Astfel, „Echinocțiu” reprezintă momentul în care ziua devine egală cu noaptea.

Citeste si: Când se schimbă ora în primavara din 2022?

În mișcarea sa anuală, Soarele traversează prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua devenind astfel egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. 

Pe data de 20 martie, când ziua devine egală cu noaptea, evenimentul aduce în viețile oamenilor armonie și o stare interioară bună.

echinocțiu de primăvară

Tradiții Echinocțiu de primăvară 2022.

Tradiții de Echiconcțiul de primăvară

Din cele mai vechi timpuri, oamenii consideră că Echinocțiul de primăvară întărește puterea Soarelui, iar lumina provenită de la acesta face ca totul să crească și să înflorească.

Tot din cele mai vechi timpuri se crede că Soarele ar fi, de fapt, o zeitate, iar acest lucru face ca sărbătoarea să fie una a învierii, purificării și a luminii. 

Citeste si: Echinocţiu de primăvară 2022: Când are loc acest eveniment?

Strămoșii daci aveau numeroase ritualuri păgâne care celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanța sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

La Șinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaș de cult în grotă, se obișnuia a se dansa dansuri rituale și diverse sacrificii cu ocazia echinocțiului de primăvară.

După convertirea la creștinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit modificări.

echinocțiu de primăvară 2022

Echinocțiu de primăvară 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Obiceiuri populare la Echinocțiul de primăvară

Când începe Echinocțiul de primăvară, începe și un nou an agrar, iar la sate copiii bat pământul cu bețe pentru a alunga frigul și rostesc: „Intră frig şi ieşi căldură/Să se facă vreme bună/Pe la noi pe bătătură”.

Cultul Soarelui este o tradiție străveche. Se pare că pe vremuri, oamenii se uitau la Soare și  înregistrau ciclurile naturii potrivit schimbărilor pe care le aducea astrul zilei.

Citeste si: Se schimbă ora în martie 2022! Cum trebuie să potrivim ceasurile

Odată cu Echinocțiul de primăvară se mai sărbătorește și pornirea plugului, moment important în aproape toate culturile din lume, indiferent de religie.

Din punct de vedere tradițional, Echinocțiul este un moment de armonie, echilibru și liniște, când ziua și noapte sunt perfect egale.

Pe vremuri, erau aprinse focuri cu scopul de a alunga iarna și de a reneaște prin căldurp spiritul de primăvară. În creștinismul românesc, obiceiul a fost asemănat cu Focurile Sfinților.

echinocțiu de primăvară 2022

Obiceiuri populare cu ocazia Echinocțiului de primăvară 2022.

[Sursa foto: PixaBay]

Care sunt evenimentele astronomice din 2022?

Echinocțiul de primăvară- 20 Martie, 17:33

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Solstițiul de vară- 21 Iunie, ora 17:58

Echinocțiul de toamnă- 23 Septembrie, ora 09:50

Solstițiul de iarnă- 22 Decembrie, ora 05:28

Citeste si: Tradiții și obiceiuri la echinocțiul de primăvară

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si