Ai descoperit că ești alergic la polenul de ambrozie? Iată câteva detalii  despre cum se manifestă alergia la ambrozie și cât de frecventă poate fi aceasta?

Când începe sezonul ambroziei?

Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani.

Sezonul ambroziei de polenizare este în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.

Ce simptome poți avea în urma alergiei la ambrozie?

În urma alergiei la ambrozie poți avea următoarele simptome:

- Stranut
- Congestie nazala (nas infundat)
- Rinoree (secretie nazala apoasa)
- Cefalee
- Ochi iritati
- Senzatie de mancarime in gat
- Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Copiii care au îngrozit Franţa. Autorităţile franceze sunt în alertă maximă după atrocităţile săvârșite de doi băieți de 14 și 15 ani- antena3.ro

Citeste si: Regretul unui bărbat care și-a pus panouri solare. „Am o casă care nu poate fi vândută. Valoarea i-a scăzut”- wowbiz.ro

Citeste si: Sistem smart, in razboiul cu ambrozia

Simptomele cutanate pot include leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat. Acesta poate  duce la deces prin obstrucția cailor aeriene și colaps vascular ireversibil.

Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Cât de frecventă este alergia la ambrozie?

Din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Statisticile evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Citeste si: Cum să te protejezi de tigrul platanului, insecta sâcâitoare care apare vara

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si