Când se ia paştile / pasca / anafura de la Biserică în Noaptea de Înviere 2022?
Potrivit tradiției paștile sfințite se împart după finalul Sfintei Liturghii. Iată ce semnifică și când se iau, de fapt, paștile, pasca și anafura, primite de credincioși în noaptea Învierii!

Când se iau de la Biserică în Noaptea de Înviere păștile, pasca sau anafura?
In articol:
- Când se ia paștile/ pasca/ anafura în Noaptea de Înviere?
- Când se consumă păștile/ pasca/ anafura luate în Noaptea de Înviere?
Paștile reprezintă pâinea sfințită și vinul pe care creștinii le duc acasă, care simbolizează mai exact trupul și sângele Domnului Iisus Hristos.
Anafora pe care creștinii o primesc în noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii, „Paști”, drept mărturie clară, vie și completă pentru jertfa și Învierea Domnului Iisus Hristos.
Citeste si: Sf. Gheorghe 2022: Cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri româneşti. Ce este bine să faci în această zi?
Creștinii care merg în noaptea de Înviere la biserică iau acasă paști, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate de către credincioși.
Când se ia paștile/ pasca/ anafura în Noaptea de Înviere?
Cuvântul „Paști” înseamnă „trecere”, (Pesah – în ebraică, termen preluat de la egipteni) și este utilizat pentru prima dată în Vechiul Testament în timpul lui Moise, când, în seara dinaintea ieșirii din robia egipteană, au petrecut în tăcere faptul că vor traversa Marea Roșie spre Pământul Făgăduinței, „unde curge lapte și miere” (Țara lui Israel). Acest termen a fost preluat și de către creștini, dar semnificația lui este cu totul alta, chiar dacă traducerea s-a păstrat.
Paștile înseamnă trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu, de reîntoarcere la plenitudinea bucuriei paradisiace.
Citeste si: Când se ia Lumină în Noaptea de Paşte 2022?
Citeste si: Ce se întâmplă cu pensiile românilor în anul 2024? Anunțul oficial făcut de Marcel Ciolacu- kanald.ro
Potrivit tradiției creștine, în Noaptea de Înviere, după Sfânta Liturghie, după ce au luat lumină și au mers să o ducă și la mormintele celor dragi, credincioșii iau pasca pregătită de fiecare biserică, după ce a fost sfințită și citită. La plecare credincioșii trebuie să lase în schimbul păștii bani sau ou roșu.
De asemenea, păștile mai pot fi luate și în Duminica Învierii, după Sfânta Liturghie.
Când se consumă păștile/ pasca/ anafura luate în Noaptea de Înviere?
Potrivit tradiției, acestea se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de a lua prima masă și de a rosti „Tatăl Nostru”. De asemenea, tradiția mai spune că înainte de a lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa lor va fi fină și roșie precum coaja oului. Apoi, cel mai bătrân pm din familie ia o bucată din sfintele paști și spune „Hristos a Înviat”, iar cel care le primește răspunde „Adevărat a Înviat” și își face sfânta cruce.
Acest lucru se repetă de trei ori și numai după ce are loc pot fi primite paștile.
Citeste si: VIDEO| Cum va fi vremea de Paște. "O masă de aer cald vine din nordul Africii"
Pâinea care este pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” este sfințită printr-o rugăciune specială și prin sfințirea acesteia cu apă sfințită după ce, anterior, a fost stropită cu vin.
Prin consumarea „Sfintelor Paști” creștinii dau mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Biserica susține că în mod normal este corect ca înainte de acest lucru credincioșii să se împărtășească cu Trupul și Sângele Mântuitorului, fiind vorba despre Taina Sfintei Împărtășanii.
Citeste si: Mario Fresh i-a dat inelul fiicei lui Dragoș Bucur. Imaginile care au stârnit controverse- radioimpuls.ro
În mod normal, creștinii care merg să ia paști pun un ou roșu și bani în cutia milei.
Citeste si: De ce ciocnim ouă de Paște? Care e semnificația acestei tradiții străvechi