Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei? Greșeala pe care mulți o fac în fiecare an

Ziua Sfântului Andrei este pe 30 noiembrie, în fiecare an. Această sărbătoare este legată de punerea grâului la încolțit. Iată când trebuie pus mai exact!

Author: Mircea Pop luni 16 noiembrie 2020 , 15:21

Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?
Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Când se pune grâul la încolțit? Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu. În noaptea de dinaintea Sfântului Andrei, pe 29 noiembrie, se ia o mână de grâu şi se seamănă într-un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă. Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură. 

Ce indică grâul încolțit

Dacă de Anul Nou firele sunt înalte se spune că persoana care a plantat grâul va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an.

Pe ce dată este Sf. Andrei 2020. Calendar ortodox pentru luna noiembrie

Sfântul Andrei 2020, ocrotitorul României, este sărbătorit pe 30 noiembrie. Această zi este liberă de la stat pentru toţi românii.

Citeste si: De ce merg finii la nași de lăsatul secului. Care este, de fapt, datina?

Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?
Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

De Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul nostru. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Citeste si: Robert o confruntă pe Mihaela, după ce concurenta la chemat pe Laurențiu în camera roșie. Mihaela recunoaște că îl simpatizează pe Laurențiu: ”Mi-e drag!”- kanald.ro

Citeste si: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație- wowbiz.ro

Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Citeste si: Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican.

Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?
Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

De Sf. Andrei 2020 peste 850.000 de români îşi serbează onomastica

Peste 850.000 de români poartă  numele Sfântului Andrei, pe care creștin-ortodocșii îl sărbătoresc, vineri, 30 noiembrie. Sf. Andrei este considerat apostolul românilor, numeroase mănăstiri și biserici luându-l ca ocrotitor. Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă și este zi liberă în România.

Citeste si: Veste incredibilă pentru mămicile din România! Cine poate beneficia de 2.000 de lei, sub formă de voucher!- kfetele.ro

Citeste si: Din ce face bani acum fosta soție a lui Dinu Maxer? Determinată din fire, artista nu a profesat niciodată în domeniul studiat și s-a reprofilat- radioimpuls.ro

Citeste si:   Traditii si superstitii de Sfantul Andrei. Afla legenda strigoilor!

În 1995, Sinodul BOR a decis ca ziua Sf. Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul ortodox, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. În 2001, ziua a devenit sărbătoare națională bisericească. Sfântul Apostol Andrei este și ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, acesta fiind al doilea hram după cel al Înălțării Domnului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si