Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții

Românii sunt un popor plin de tradiții și sărbători reigioase. Ce obiceiuri se respectă cu ocazia sărbătoarii Acoperământului Maicii Domnului.

Author: Catalina Popa joi 01 octombrie 2020 , 13:01

Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții
Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este cunscută și sub numele de Pocroave. Este o sărbătoare importantă pentru români.
Potrivit tradiţiei populare, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă.

Femeile care își doreau o podoabă capilară bogată și frumoasă e rugau în această zi Sfântului Procoavă să le acopere capul cu păr.
De Acoperământului Maicii Domnului credincioșii țin post fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec sau de supărări.
Nu te tunde în această zi de sărbătoare!
Există o credinţă printre bătrânele de la ţară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat şi nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.
Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții
Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții

Citeste si: Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică: Ce nu ai voie să faci pe 8 septembrie 2020?

Semnificația sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului

Sărbătoarea amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea.

La sfârșitul vieții Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos (Andrei din Constantinopol), acesta, împreună cu ucenicul său, Sf. Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului- cămașa, acoperământul (maforionul) și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea.

Citeste si: Salariul minim crește semnificativ în unele domenii! Ce angajați se vor bucura de venituri mai mari: ,,Cât mai repede cu putință”- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

Citeste si: Este sărbătoare mare joi în calendarul ortodox!

În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii (posibil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911). Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si