Cele mai puternice rachete balistice din lume. În mod normal, motorul unei rachete balistice funcționează în faza inițială a zborului, apoi racheta se înscrie pe o traiectorie parabolică și cade pe sol.

Rachetele balistice moderne pot face manevre și pe traiectoria lor de întoarcere, ținând cont de faptul că au mai multe focoase. În același timp, alte rachete balistice pot regla sau pot devia din fața antirachetelor trimise împotriva lor.

Trident II (SUA) este considerată cea mai puternică rachetă balistice din lume

Trident II sau Trident D5 este o rachetă balistică lansată de submarin. Aceasta este o versiune îmbunătățită a precedentului Trident C4 cu sarcină utilă, rază de acțiune și precizie mai mari. Pentru prima dată a fost desfășurată în anul 1990. Rachetele Trident sunt desfășurate de Statele Unite și de Regatul Unit. Rachetele americane model Trident II sunt transportate de 14 submarine din clasa Ohio. Rachetele britanice sunt transportate de patru submarine din clasa Vanguard.

Citeste si: Emmanuel Macron și Vladimir Putin poartă prima discuție după mai bine de o lună

Raza de acțiune a Trident II este de 7 800 de km cu sarcină completă și 12 000 km cu sarcină redusă. Cu toate că Trident II nu are cea mai mare rază de acțiune comparativ cu alte arme asemănătoare, submarinele care dețin aceste se pot apropia întotdeauna de ținte pentru a deduce raza de zbor.

O rachetă americană Trident II poate transporta până la 14 focoase care au randament de 475 kT fiecare. Acordul START a redus acest număr la 8. Rachetele britanice utilizează diferite vehicule de reintrare construite local, acestea pot transporta până la 12 focoase la o rachetă.

trident II

Trident II-SUA. Cea mai puternică rachetă balistică din lume. 

Trident II este o rachetă precisă, cu un CEP de aproximativ 90 de metri. Este ghidat pe țină și deține un sistem de navigație astro-inerțial, cu posibilitatea de a primi actualizări GPS.

Racheta Triden II are o rază de acțiune mare, o sarcină utilă imensă, este caracterizată de precizie și este lansată de submarin. SUA controlează cea mai mare parte a zonei de apă cu ajutorul flotei sale și permite submarinelor să rămână nedetectate în zonele oceanice. 

Totodată, sunt cunoscute pozițiile rachetelor balistice de staționare care se azează pe silozuri, vizate de rachete nucleare ostile. Submarinele balistice care dețin rachete Trident II au șanse mari de a supraviețui la prima lovitură în cazul în care țara este atacată. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Se pare că versiunile îmbunătățite ale rachetelor Trident II vor fi până în anul 2024.

Ce rachete balistice are in dotare armata Rusiei

R-36M2 Voyevoda (SS-18 Mod 6) este a doua cea mai puternică rachetă din lume și este dețiunută de Rusia. Este o rachetă capabilă și asta prin prisma vitezei sale mari și a greutății de aruncare. Racheta are o rază de acțiune de 11 000 km și poartă până la 10 MIRV-uri cu un randament de explozie de 0,75-1 MT și până la 40 de ajutoare de penetrare.

Focoasele sale nucleare sunt greu de interceptat de către sistemele de apărare aeriană. Anumite surse suțin că o singurp rachetă SS- 18 Satan cu MIRV poate distruge în mod complet trei state americane în același timp (exemplificând cu Maryland, Vermont și Rhode Island).

Citeste si: Putin, măsură de retorsiune faţă de ”acţiunile neprietenoase ale anumitor state străine”. Ce sancțiuni va aplica liderul de la Kremlin

În accest moment, Rusia nu deține mai mult de 58 de rachete din acest model. Autoritățile au anunțat că în 2022 un nou model ar putea intra în serviciu, fiind vorba despre RS-28 Sarmat (SS-X-30 Satan 2) care odată pus în funcțiune va înlocui rachetele R-36.

R-36M2 Voyevoda (SS-18 Mod 6)

R-36M2 Voyevoda (SS-18 Mod 6)- Rusia

[Sursa foto: Military Today]

RS-24 Yars este a treia cea mai puternică rachetă din lume și se află în serviciul Rusiei. Deține o autonomie de 12 000 km și poate transporta șase focoase cu un randament de 100-300 kT. 

Această rachetă a fost proiectată pentru a trece peste sistemele de apărare antiaeriană. Racheta manevrează în timpul zborului și poartă atât momeli active, cât și pasive.

RS-24 Yars

RS-24 Yars- Rusia

[Sursa foto: Military Today]

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

R-29RMU2.1 Layner  este o rachetă balistică recentă lansată de un submarin rusesc. Racheta are o rază de acțiune maximă de 8 300 km cu sarcină completă și 12 000 km cu sarcină redusă. O rachetă poate transporta 12 focoase cu randament redus, cu posibilitatea ca acestea să aibă o capacitate de 100-300 kT. Racheta este îmbunătățită și are dotările necesare pentru a depăși scuturile antirachete balistice. Transportă mai puține focoase nucleare, dar mai multe momeli.

R-29RMU2.1 Layner

R-29RMU2.1 Layner-Rusia

[Sursa foto: Military Today]

Citeste si: Papa Francisc spune că a aflat de la Viktor Orban când oprește Rusia războiul

Bulava este o rachetă balistică inteercontinentală, lansată de unul dintre submarinele rusești, scrie militarytoday.ro. În mod normal, Bulava este mai slab decât Trident D5 din SUA. Autonomia acesteia este de 9 500 km și poate transporta 6 MIRV-uri, cu un randament de 150 kT fiecare. Totodată, poate transporta 10 MIRV-uri dar la o autonomie de 4 000 de kilometri. 

Aceasta deține o ghidare astro-inerțială cu actualizarea sistemului de navigație prin satelit rusesc GLONASS. 

Bulava

Bulava- Rusia

[Sursa foto: Military Today]

Citeste si: Ungaria, acuzată că știa de la Putin despre planul de invazie totală a Ucrainei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si