Care sunt țările cu "roşu închis" de pe harta Europei. Noile tulpini ale coronavirusului aduc îngrijorare

În cadrul UE apare o nouă definiţie a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie - "roşu închis". Călătorii care provin din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.

Author: Razvan Ilie vineri 22 ianuarie 2021 , 07:36

rosu inchis
Ursula von der Leyen a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie "roşu închis".
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UE a lansat un apel la evitarea călătoriilor neesenţiale între ţările din interiorul Uniunii pentru a face faţă ameninţării noilor mutaţii ale coronavirusului.

Oficialii UE apreciază situaţia sanitară ca fiind "foarte gravă", la finalul unui summit prin videoconferinţă al celor 27 de lideri ai statelor membre.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat joi seară, după recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), că "toate călătoriile neesenţiale" trebuie "puternic descurajate".

"Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii ale coronavirusului", a recunoscut Ursula von der Leyen.

Citeste si: Noile tulpini ale coronavirusului. Oficialii iau în calcul anunțarea unor măsuri mai stricte

Apare o nouă categorie în UE: țările cu "roşu închis" 

Ursula von der Leyen a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie "roşu închis". În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.

În ce priveşte ţările din afara UE, "propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare", a adăugat ea.

Citeste si: VIDEO -Bucureștiul e în scenariul galben. Vor fi redeschise restaurantele

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, mesaj către liderii UE

Controlul frontierelor este o prerogativă naţională, dar europenii încearcă să se coordoneze pentru a păstra funcţionarea pieţei interne, transportul mărfurilor şi cotidianul muncitorilor transfrontalieri. Ei doresc să evite haosul care a urmat închiderii frontierelor în ordine dispersată atunci când pandemia a apărut în primăvară.

Noi restricții în Europa

Franţa a anunţat că va impune cu începere de duminică călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. O obligaţie care nu se referă la călătoriile esenţiale, la muncitorii frontalieri.

În faţa mutaţiilor coronavirusului (britanică, sud-africană), mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile, ca Germania marţi. Olanda a anunţat joi seară o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia închiderea şcolilor.

În ajunul summitului, europenii au ajuns în cele din urmă să se se înţeleagă asupra recunoaşterii reciproce a rezultatelor testelor, atât PCR. cât şi antigenice rapide, un progres validat joi seară.

Citeste si: Câți români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Recomandarea UE: accelerarea vaccinării

Pentru a detecta mutaţiile coronavirusului, Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale UE să crească secvenţierea, considerând insuficient nivelul actual. De asemenea, a lansat un apel la accelerarea vaccinării, protejând 70% din populaţia adultă înainte de sfârşitul verii şi 80% din personalul sanitar şi cei în vârstă de peste 80 de ani până în martie.

Obiective sprijinite de cei 27, a afirmat Ursula von der Leyen. "Este un efort enorm, dar realizabil", a subliniat ea.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a dat asigurări că toate mijloacele posibile" vor fi "examinate pentru a asigura aprovizionarea rapidă" cu vaccinuri, în contextul în care întârzieri în livrarea Pfizer-BioNTech- unul din cele două autorizate în UE- au constrâns mai multe ţări la încetinirea calendarului iniţial.

În faţa mutaţiilor coronavirusului (britanică, sud-africană), mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si