Noile tulpini ale coronavirusului. Oficialii pun în calcul anunțarea unor măsuri mai stricte

Centrul European pentru Controlul Bolilor (CNDC) a solicitat, joi, membrilor să se pregătească să ia măsuri mai stricte în "săptămânile următoare" pentru a opri răspândirea noii tulpini a coronavirusului prin ridicarea nivelului de vigilenţă, scrie AFP.

Author: Georgiana Balaban joi 21 ianuarie 2021 , 20:25

noile tulpini coronavirus
Noile tulpini are virusului COVID-19.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Mesajul esenţial este vă vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor (pentru a contracara virusul) în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare",

a scris Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în actualizarea evaluării riscurilor în UE.

ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, a apreciat la "crescut/ foarte crescut" evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare de la sfârşitul lui decembrie.

Ce a transmis Organizația Mondială a Sănătății

Aşa cum a solicitat deja Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia europeană cu sediul la Stockholm a cerut membrilor săi să-şi consolideze capacităţile de testare şi mai ales secvenţierea pentru a putea detecta mai bine noile aşa-numite variante britanică, sud-africană sau braziliană.

Citeste si: Bilanț coronavirus 20 ianuarie 2021: Numărul deceselor crește din nou!

"Dat fiind că populaţiile responsabile de transmitere nu vor fi vaccinate pentru încă câteva luni, este recomandat ca statele membre să fie prudente înainte de a le relaxa măsurile de restricţie", pledează ECDC în raport.

noile tulpini coronavirus
Noile variante ale virusului Sars-cov-2.[Sursa foto: PixaBay]

"Din cauza dovezilor contagiozităţii semnificativ mai mari a noilor variante care îngrijorează, autorităţile naţionale ar trebui să fie pregătite să ia măsuri şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte", a continuat Agenţia europeană, care recomandă ca statele să se pregătească şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale.

Pentru varianta aşa-numită britanică ("VOC 202012/01" ou "B.1.1.7"), ECDC a recenzat marţi 1.300 de cazuri în ţările sale membre în afară de Marea Britanie, unde tulpina domină.

Citeste si: O nouă tulpină de coronavirus, depistată în Japonia. Lumea, în stare de alertă

Pentru varianta sud-africană ("501Y.V2"), 27 de cazuri au fost depistate în zece ţări din zona ECDC, între care Germania, Franţa şi Belgia, potrivit bilanţului din 19 ianuarie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si