Guvernul a adoptat noi modificări fiscale care intră în vigoare de luni, 1 august. Prin majorarea unor accize, se vor scumpi automat și anumite produse.

Citeste si: Prețuri plafonate de magazine, nu de Guvern

Printre cele mai importante modificări care intră în vigoare de luni se află creșterea accizelor la tutun și țigări,  majorarea impozitării câștigurilor din jocurile de noroc și reducerea plafoanelor pentru anumite scutiri.

Vom plăti în plus pentru "vicii": pachetele de țigări se vor scumpi cu 50 de bani, iar berea cu aproximativ 1 leu (20%).

Ce produse se scumpesc de la 1 august

Cresc accizele la tutun și țigări. De la 1 august, dar și de la 1 ianuarie 2023 vom vedea mai multe măsuri care presupun  creșteri de TVA.  Acciza pentru tutun va crește de la 1 august cu 31 de lei, iar acest lucru duce la o mărire de preț de 60 de bani pentru un pachet de țigări.

Atunci când vorbim despre tutun, vor fi incluse toate tipurile de produse care se încadrează în această categorie, de la pachete de țigări până la lichidul țigărilor electronice.

Citeste si: Se anunță scumpiri în lanț în România. Vezi care sunt produsele care vor avea prețurile crescute odată cu aplicarea noilor măsuri fiscale

Impozit mai mare la jocurile de noroc.  De asemenea, o altă reglementare va fi în domeniul jocurilor de noroc, unde va fi perceput un impozit mai mare, între 3% și 40% în funcție de câștiguri.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea unui barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

– venit brut pana la 10.000 lei: 3%

- între 10.000-66.750: 300 lei+ 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 lei

- peste 66.750 lei: 11.650 lei+ 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei.

Se scumpesc berea și alte produse alcoolice. Din august, am putea plăti chiar şi cu 20% în plus pentru o halbă rece de bere. De vină ar fi majorarea accizelor la alcool, dar şi celelalte scumpiri pe care le au de acoperit producătorii. 

Accizele la alcool cor crește cu 5% în lei. Dacă vrei să bei berea sau o altă băutură alcoolică la restaurant sau la o terasă, prețul va crește și mai mult după 1 ianuarie, cu creşterea TVA la în Horeca.  

Mai puțini bani în construcții. În constructii, agricultură și instrustrie alimentară, incepand cu salariile aferente lunii august plafonul venitului pana la care se aplica scutirea scade la 10.000 lei de la 30.000 cât era până acum. 

Facilitățile din construcții erau valabile din 2019, iar cele din agricultură și industria alimentară au fost introduse recent. De acum înainte, pentru partea din venitul brut lunar care depăşeşte 10.000 de lei, nu se mai aplică facilităţile fiscale.

Eliminarea graduală a stimulentelor fiscale acordate în anumite domenii este prevăzută în PNRR.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Noi scumpiri au avut loc de curând în România. Oamenii au cumpărat biletele de tren și zahărul mai scumpe de la 1 iulie.

Cea mai controversată modificare care va intra în vigoare de la 1 august este suprataxarea muncii part-time. 

Practic, angajatorii care au salariați cu contracte part-time vor trebui să plătească taxe ca și cum regimul lor de muncă ar fi full-time. Asta va atrage concedieri, reduceri de salarii sau mutarea muncii la negru.

Alte scumpiri de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie 2023, vom avea creșteri semnificative la mai multe produse. În primul rând, va crește TVA-ul pentru sucurile cu zahăr, pentru berea fără alcool, de la 9 la 19%, dar și pentru serviciile de cathering, de la 5 la 9%.

Astfel, pentru o masă la restaurant vom plăti mai mult cu 4,10 lei, de la 55,90 le, cât este în prezent la 60 de lei.

Și pentru o noapte de cazare vom plăti mai mult, de la 5 la sută cota de  TVA din prezent  va crește la 9%- iar pentru o noapte în Poiana Brașov, în loc de 350 de lei vom da cu 17 lei mai mult, deci 367 de lei.

În același timp, vor fi creșteri și pentru taxele la imobiliare, de la 5% la 19% pentru toate imobilele care depășesc 120 de metri pătrați și o valoare de 600.000 de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si