Cât la sută din numărul copiilor din România nu au acces la școala online

În România, peste un sfert dintre copii nu au acces la școala online, conform unui studiu realizat de către organizația Salvați Copiii România. Mai exact, 28% dintre copii și 43% dintre cadrele didactice nu dețin parțial sau total resursele materiale necesare educației online.

Andreea Bolocan, luni 19 octombrie 2020 , 14:39

Scoala online cursuri online salvati copiii
Cat la sută din copii nu au acces la școala online[Sursa foto: adevarul.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Organizația Salvați Copiii România împreună cu Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, au realizat un studiu prin care aceștia au vrut să atragă atenția asupra consecințelor dramatice și pe termen lung ale îngrădirii accesului la educație pentru copiii vulnerabili.

„Criza socială îi afectează mult mai grav pe cei vulnerabili, iar pentru copii, îngrădirea accesului la educație are consecințe greu, dacă nu imposibil, de corectat ulterior. Neparticiparea școlară nu e o opțiune în nicio societate, din contră, educația trebuie protejată în acest context atât de dificil”, a avertizat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

La începutul anului, 275.000 de copii stăteau acasă  

Potrivit statisticilor provizorii ale INS, se poate observa faptul că, la începutul anului 2020, peste 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală. De asemenea, 28% dintre copii și 43% dintre profesori nu dețin toate resursele materiale necesare educației online.

Deficitul pentru școala online este cu 10% mai ridicat în mediul rural decât în mediul urban și cu peste 10% mai mare în cazul învățământului primar și preșcolar decât în al celui liceal, arată datele anchetelor sociologice realizate de către Salvați Copiii România.

Citeste si: Veste importantă pentru părinți. Ce portiță rămâne deschisă după închiderea școlilor și grădinițelor

Citeste si: Se închid școlile! Ministrul Educației a făcut anunțul

În acest studiu au fost cuprinse 915 unități școlare din învățământul preuniversitar, din 40 de județe, din toată România

„Rezultatele acestei analize sunt cu adevărat alarmante: aproape 30% dintre copii și părinții cu copii în școală declară că nu dețin resursele materiale necesare învățământului online. În ultimele luni, sute de mii de copii au fost lăsați în urmă de către sistemul educațional din România. Putem trata acest eșec ca pe o lecție din care să extragem două concluzii principale: în primul rând, măsurile sociale, precum asigurarea accesului la internet pentru elevi și acordarea corespunzătoare a burselor școlare, sunt indispensabile în acest context, iar în al doilea rând, este esențial să înțelegem cu toții faptul că școala nu va mai arăta niciodată ca înainte. Avem o oportunitate uriașă de a evolua, de a face lucrurile mai bine. Ține de fiecare dintre noi să profităm de această oportunitate”, a declarat Rareș Voicu, Președinte Consiliul Național al Elevilor.

Sursa: Mediafax

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si