Începând de joi seară și până vineri, înaintea prânzului, 9.000 de români au renunțat la programările făcute pentru vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, în urma scandalului privind retragerea unor loturi după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.

"Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9.000 s-au retras. Asta înseamnă doar un procent de 4.5%",

au transmis vineri reprezentanții Comitetului de coordonare a vaccinării pentru HotNews.ro.

Citeste si: Premierul unei țări urma să se vaccineze azi cu AstraZeneca, dar a suspendat vaccinarea pentru toată țara

Programări anulate pentru vaccinul AstraZeneca

Potrivit oficialilor CNCV vaccinarea este un act benevol și au existat situatii in care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat sau amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca.

Anunțul OMS despre vaccinul AstraZeneca. Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

"Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza", a declarat Margaret Harris. Oficialul OMS a declarat tranșant:" Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca, nu există vreun motiv de a nu-l utiliza". 

Bulgaria suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat vineri suspendarea vaccinării cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, la o zi după decizii similare în Danemarca, Islanda şi Norvegia, din cauza unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Boiko Borisov a ordonat oprirea vaccinării populației cu serul AstraZeneca până în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentelor va elimina orice dubiu în ceea ce privește administrarea acestui vaccin.

„Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca pânâ când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa”, a precizat Borisov.

Citeste si: Germania a anunțat ce decizie a luat în privința vaccinului AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare cu Astra Zeneca

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat că cei care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să se teamă, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate persoanelor din alte țări. El a mai precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate.

Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9.000 s-au retras. Asta înseamnă doar un procent de 4.5%

Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Gheorghiță, la Digi24.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

“Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent.

Citeste si: Un primar din România s-a vaccinat cu serul AstraZeneca. Ce a pățit bărbatul ulterior

"Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856. Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate", a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si