Ce amendă primești dacă circuli cu permisul auto expirat?

Din neatenție sau poate chiar din lipsă de timp, șoferii merg uneori cu permisul auto expirat. Află care este amenda și câte puncte poți primi ca și penalizare dacă te vei afla vreodată în această situație.

Author: Andreea Bolocan sâmbătă 13 februarie 2021 , 18:07

permis auto expirt amenda politia rutiera
Ce amendă se aplică în cazul în care ai permisul suspendat
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Conducerea unui autovehicul având permis auto expirat duce la amenzi între 870 și până la 1.160 de lei, dar și puncte penalizare.

Ce menționează Articolul 101 din Codul Rutier

Art.101 din Codul Rutier menționează că circulația pe drumurile publice având carnetul auto expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni pentru următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

”Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat.”

Citeste si: Cum îți dai seama că a fost modificat kilometrajul unei mașini? Samsarii sunt peste tot

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. În anul 2021 valoarea punctului de amendă este de 145 de lei pentru sancțiuni rutiere.

Valoarea lui a fost înghețată, astfel punctul de amendă nu a mai crescut la 230 lei la începutul anului 2021 după creșterea salariului minim.

Cât valorează amenda pentru permisul expirat

Amenda pentru permis auto expirat: de la 870 până la 1.160 de lei

Astfel, pentru clasa a III-a de amenzi se va penaliza cu 6, până la 8 puncte-amenda.

-6 x 145 de lei= 870 de lei. Se achită doar 435 de lei daca plata se face în 15 zile lucrătoare;

-8 x 145 de lei= 1.160

de lei. Asta înseamnă 580 de lei în 15 zile lucrătoare.

Citeste si: Cât costă să pui GPL pe o Dacia Logan

Permis auto expirat

Acte necesare pentru eliberarea un nou permis auto în 2021

Pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, va trebui să te prezinți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), și să depui un dosar cu următoarele documente:

– Act de identitate (în original și copie);

Fișa deținătorului permisului;

– Dovadă plății contravalorii permisului;

– Permisul a cărui preschimbare o soliciți, în original și copie (dacă solicitarea preschimbării o faci după expirarea valabilității permisului);

– Fișa medicală permis auto (eliberată de o unitate autorizată), din care să rezulte că ești apt pentru a conduce un autovehicul.

Începând cu data de 01.10.2020, plățile aferente operațiunilor de înmatriculare și permise nu se mai pot achita numerar, la ghișeu.

Amenzile vor putea fi achitate utilizând doare aceste mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente.

Sursa: Promotor


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
DOLIU: A murit PETRICĂ CERCEL! Care este cauza morții artistului? DOLIU: A murit PETRICĂ CERCEL! Care este cauza morții artistului?
spotmedia.ro
Se întorc restricțiile? Valul patru lovește România în plin Se întorc restricțiile? Valul patru lovește România în plin
spotmedia.ro
Scandal cu iz de servicii secrete, un miliard furat și ce poate sau nu poate face un... Scandal cu iz de servicii secrete, un miliard furat și ce poate sau nu poate face un jurnalist, în viața sa privată
b1.ro
Nu vi s-a părut şi dvs. ciudat? De ce s-au căsătorit Simona Halep și Toni Iuruc într-o... Nu vi s-a părut şi dvs. ciudat? De ce s-au căsătorit Simona Halep și Toni Iuruc într-o zi de miercuri. S-a aflat…
infoactual.ro
Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi... Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi semne în soare, în lună și în stele
infoactual.ro
Carmen Harra, dezvăluiri halucinante despre moartea lui Ion Caramitru. „Și-a anticipat... Carmen Harra, dezvăluiri halucinante despre moartea lui Ion Caramitru. „Și-a anticipat moartea”
evz.ro
Scandal monstru cu Becali dezlănțuit. A BĂTUT și UMILIT oamenii, în plină stradă. La un... Scandal monstru cu Becali dezlănțuit. A BĂTUT și UMILIT oamenii, în plină stradă. La un pas de răscoală
doctorulzilei.ro
Cum te poți vindeca de alergii. Singurul tratament care se adresează cauzei, disponibil... Cum te poți vindeca de alergii. Singurul tratament care se adresează cauzei, disponibil și în România
romaniatv.net
Preşedintele a fost internat de urgenţă la Spitalul Militar. Mister total privind... Preşedintele a fost internat de urgenţă la Spitalul Militar. Mister total privind starea sa
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si